Terwijl bijna alle centrale banken de rente verhogen, laat die van China de teugels vieren

Terwijl bijna alle centrale banken de rente verhogen, laat die van China de teugels vieren
Qilai Shen/Bloomberg via Getty Images

Talloze centrale banken wereldwijd hebben de afgelopen maanden de rente opgetrokken om zo de torenhoge inflatie te bestrijden. In China is net het omgekeerde aan het gebeuren. De People’s Bank of China (PBOC) verlaagt opnieuw de rentes.

De Chinese centrale bank verlaagt opnieuw twee van haar rentevoeten. Concreet gaat het om een verlaging van de eenjaarsrente met 5 basispunten tot 3,65 procent. De vijfjaarsrente daalt op zijn beurt met 15 basispunten tot 4,30 procent. De rentetarieven staan daarmee op een historisch dieptepunt.

Het is niet de eerste renteverlaging van de PBOC. De eenjaarsrente werd voor het laatst in januari verlaagd. De jongste verlaging van de vijfjarige rente, die een impact heeft op het prijskaartje van de woonkredieten, dateert van mei.

Economische groei aanzwengelen

China wil met de verlagingen de economische groei aanzwengelen. Zo bleef de groei in het tweede kwartaal van dit jaar beperkt tot 0,4 procent, na een toename met 4,8 procent in het eerste kwartaal. De lockdowns om de coronapandemie onder controle te houden, wegen op de industriële productie en op de consumptie. Ook de vastgoedcrisis speelt de Chinese economie parten.

Uit een reeks gegevens die vorige week werden gedeeld, blijkt ook dat de Chinese economische groei in juli onverwacht is vertraagd, wat sommige investeringsbanken, waaronder Goldman Sachs en Nomura, ertoe heeft aangezet hun bbp-groeiprognoses voor China voor het hele jaar naar beneden bij te stellen.

Goldman Sachs heeft bijvoorbeeld de prognose over 2022 verlaagd van 3,3 naar 3,0 procent, ver onder het streefcijfer van Peking van circa 5,5 procent.

Tegen de wereldwijde tendens in

Door de renteverlagingen gaat China in tegen de wereldwijde tendens. Zo zijn de centrale banken van onder meer de Europese Unie, de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk de rente aan het verhogen. Ze doen dat om de immens hoge inflatie een halt toe te roepen. China heeft op dat vlak iets meer speelruimte. De geldontwaarding aldaar bedraagt 2,7 procent. Ter vergelijking: het leven in de eurozone is in juli 8,9 procent duurder geworden.

Terwijl de westerse centrale banken met hun beleid een recessie in de hand kunnen werken, moet China net oppassen dat het huidige geldbeleid niet leidt tot een galopperende inflatie. Door de renteverlagingen stroomt er immers meer geld naar de reële economie. Indien de prijzen te snel oplopen, kan de PBOC gedwongen worden om het geweer van schouder te veranderen.

(mah)

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.