Centraal-Europa vult leegte na stopzetting Russische gaslevering


Key takeaways

  • Duitsland en Italië hebben de leegte opgevuld die is ontstaan door de stopzetting van de aanvoer vanuit Slowakije.
  • Oostenrijk, Hongarije en Slowakije hebben zich verzekerd van alternatieve gasbronnen.
  • De VS hebben Rusland ingehaald als Europa’s belangrijkste gasleverancier.

De Centraal-Europese gasstromen hebben zich aangepast aan het einde van de Russische gaslevering via Oekraïne. Duitsland en Italië zijn bijgesprongen om de leegte op te vullen die is ontstaan door de stopzetting van de gasstromen vanuit Slowakije, nadat Oekraïne had geweigerd zijn gasdoorvoerovereenkomst met Rusland te verlengen. De enige importbron voor Slowakije is nu een verbinding met Hongarije, nadat Gazprom de leveringen aan Slovenský plynárenský priemysel (SPP) had stopgezet.

Alternatieve bronnen veiligstellen

Volgens de voorspellingen zouden Oostenrijk, Hongarije en Slowakije het meest getroffen worden door de afsluiting van Russisch gas via Oekraïne. Zij hebben zich echter verzekerd van alternatieve bronnen. Vorig jaar begon het staatsoliebedrijf van Azerbeidzjan, SOCAR, aardgas te leveren aan SPP, het grootste staatsenergiebedrijf in Slowakije. Dit volgde op een proefcontract voor de korte termijn dat SPP met Azerbeidzjan had gesloten voor de aankoop van aardgas, vooruitlopend op een mogelijke stopzetting van de Russische leveringen via Oekraïne. SPP heeft toegezegd zijn klanten hoofdzakelijk te bevoorraden via pijpleidingen uit Duitsland en Hongarije, zij het tegen hogere doorvoerkosten.

Kansen voor de VS in Europa

De situatie in Europa biedt een belangrijke kans voor de Verenigde Staten. Noorwegen en de VS hebben Rusland ingehaald als Europa’s belangrijkste gasleveranciers. In 2022 leverde Noorwegen 87,8 miljard kubieke meter (bcm) gas aan Europa, goed voor 30,3 procent van de totale invoer, terwijl de VS 56,2 bcm leverde, goed voor 19,4 procent. De VS heeft de dominante positie als de grootste leverancier van vloeibaar aardgas (LNG) aan Europa. In 2021 waren de VS goed voor bijna de helft van de totale LNG-invoer van Europa, een trend die zich voortzette in 2022 en 2023. De VS leverde 27 procent (2,4 miljard kubieke voet per dag (Bcf/d)) van de totale Europese LNG-invoer in 2021; 44 procent (6,5 Bcf/d) in 2022; en 48 procent (7,1 Bcf/d) in 2023.

Europese capaciteit voor de invoer en hervergassing van LNG

Europa’s capaciteit om LNG te importeren en te hervergassen groeit ook. Tegen 2024 zal de Europese LNG-invoercapaciteit naar verwachting 29,3 Bcf/d bereiken, een stijging van 33 procent ten opzichte van 2021. Duitsland leidt deze expansie met ontwikkelaars die 1,8 Bcf/d toevoegen in 2023 en nog eens 1,6 Bcf/d verwacht voor 2024.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.