De regeringsvorming in Brussel blijft een aartsmoeilijke puzzel aan Vlaamse kant. Formateur Elke Van den Brandt (Groen) zag na haar gesprekken één logische coalitie, met Groen, Vooruit, Open Vld en cd&v. Die laatste partij ziet dat niet zitten en vindt dat Van den Brandt beter gesprekken voert met Team Fouad Ahidar.
In het nieuws: Van den Brandt lijkt niets anders te kunnen dan een coalitie met vier partijen te vormen, wil ze Team Fouad Ahidar buitenspel zetten.
- Met 22,8 procent werd Groen de grootste aan Nederlandstalige kant en is dus aan zet om een coalitie te vormen. De vorige behouden is echter geen optie. Met 4 zetels voor Groen, 2 voor Vooruit en 2 voor Open Vld is er net 1 zetel te kort voor een meerderheid.
- Het is Fouad Ahidar die met zijn nieuwe lijst Team Fouad Ahidar meteen kon overtuigen en 3 zetels binnenhaalde. Ahidar scheurde zich af van Vooruit na conflicten over onder meer onverdoofd slachten en de racistische uitspraken van Conner Rousseau (Vooruit). Tijdens de gesprekken bleek de kloof tussen Vooruit en Ahidar nog erg breed. Dat was niet alleen inhoudelijk zo, maar ook persoonlijk. “Hij heeft onze kandidaten zitten zwartmaken met nepnieuws”, zei kopstuk Hannelore Goeman (Vooruit) eerder over Ahidar.
- Bovendien regende het veto’s om samen te werken met Team Fouad Ahidar. De conservatieve standpunten van de partij, ingegeven door een zeer strikte interpretatie van de islam, zorgden voor commotie. “N-VA, Open Vld en Vooruit gaven te kennen dat voor hen samenwerken met Team Fouad Ahidar niet mogelijk is“, liet Van den Brandt weten.
- En dus kwam ze tot de conclusie dat er vier partijen nodig waren voor een coalitie. Ze dacht aan de ene zetel van cd&v om nipt de meerderheid te halen. “Ik zal Open Vld, Vooruit en cd&v uitnodigen voor verdere gesprekken”.
- Maar cd&v is er niet van gediend om gebruikt te worden als depanneur. Kopstuk Benjamin Dalle (cd&v) zegt “geen basis” te zien om gesprekken op te starten. “Cd&v is met 1 zetel niet aan zet om een Brusselse Regering te vormen”, merkt hij op. “In de gesprekken met Elke Van den Brandt heb ik benadrukt dat het aan haar is om een coalitie te vormen waarbij het logisch is om Team Ahidar, als grote overwinnaar van de verkiezingen langs Nederlandstalige kant, uitgebreid te spreken. (…) De Brusselaar heeft op 9 juni duidelijk gekozen voor verandering”.
- Van den Brandt snapt die houding niet, zo legt ze uit in Terzake. “Ik heb lange gesprekken met Ahidar gehad, maar op een gegeven moment moet je voortgaan (…) Mijn voorstel aan de cd&v is nu om – hoewel het niet evident is voor hen – in het belang van Brussel aan tafel te komen”.
Toch een post voor cd&v?
Het probleem: Met maar drie Nederlandstalige ministers zou cd&v minder te zeggen hebben in de Brusselse regering.
- De Nederlandstalige taalgroep mag twee ministers en een staatssecretaris afleveren voor de Brusselse regering. Als cd&v in een meerderheid stapt, zal dat dus vermoedelijk zonder ministerpost zijn. Daar knelt het schoentje voor Dalle. De standpunten van zijn partij zouden onvoldoende wegen op het beleid.
- Daarbij is het misschien een optie om een post in twee te delen. Maar de vraag is dan of een cd&v-minister in tweeënhalf jaar genoeg tijd heeft om beleid te maken.
- Er zou ook een extra cd&v-staatssecretaris kunnen komen. Maar het tekort in de Brusselse financiën noopt juist tot terughoudendheid. Extra geld uitgeven aan een kabinet is daarbij niet populair, zeker niet bij de MR. Die partij wil, ook in Brussel, afslanken en besparen.
- En men kan cd&v ook het voorzitterschap of het ondervoorzitterschap van het Brussels parlement gunnen. Maar in die positie moet een politicus neutraal zijn. Mogelijkheden om eigen standpunten naar voren te duwen zijn er niet.
Om te volgen: Er moet ook nog rekening gehouden worden met de Franstalige partijen.
- De Franstalige partijen proberen eveneens eerst een meerderheid te vormen. Een afspiegeling van de Waalse regering met enkel MR en Les Engagés lukt niet, de PS is nodig voor een meederheid.
- Ook daar gaan de gesprekken moeizaam. De PS had zichzelf eerst naar de oppositie verwezen, maar kwam toch terug op die beslissing. Nu probeert de partij haar vel duur te verkopen. De Brusselse PS is niet van plan om veel in te binden ten koste van de MR.
- Diezelfde MR heeft al een duidelijk veto uitgesproken tegen Team Fouad Ahidar. De twee apart gevormde meerderheden moeten nog samenkomen in een Brusselse regering. Daardoor lijkt enige samenwerking met de partij van Ahidar sowieso uitgesloten.
- Langs Nederlandstalige kant kan ook N-VA erbij komen in plaats van cd&v of Open Vld, om dan weer een afspiegeling van de Vlaamse regering te hebben. Maar dat is duidelijk niet de voorkeur van Van den Brandt. En dan is het nog maar de vraag van wat de PS daarvan denkt.
- Met andere woorden: de optie die Van den Brandt op tafel legt met cd&v in de Brusselse regering, lijkt de enige werkbare mogelijkheid voorlopig.