Burgemeester Catherine Moureaux (PS) kijkt in Molenbeek richting PVDA om een coalitie te vormen

Burgemeester Catherine Moureaux (PS) kijkt in Molenbeek richting PVDA om een coalitie te vormen
Catherine Moureaux – ERIC LALMAND/Belga/AFP via Getty Images

Er is heel wat zenuwachtigheid in Molenbeek. Die gemeente zou wel eens de eerste in Brussel kunnen zijn waar de PVDA/PTB in het stadsbestuur komt. Burgemeester Catherine Moureaux (PS) zou dat idee zien zitten. Maar wil de rest mee?


Key takeaways

  • PS-Vooruit en PVDA klikten zich aan elkaar vast in Molenbeek. Daarmee zou de gemeente de eerste in Brussel zijn waar extreemlinks meebestuurt.
  • Een derde partner moet nog gevonden worden. Team Fouad Ahidar lijkt de enige optie.
  • Het samengaan van PS-Vooruit met PVDA heeft ook nationale gevolgen. Zowel Georges-Louis Bouchez als Conner Rousseau zijn geen voorstander.

De uitslag: Het kartel PS-Vooruit won de verkiezingen in Molenbeek, met 12 zetels. PVDA/PTB is de tweede grootste partij, met 11 zetels. Dat samen vormt een bijzonder krappe meerderheid van 23 op 45 zetels. De MR-Open Vld werd de derde partij met 8 zetels, de lijst die Team Fouad Ahidar samenstelde, haalde 7 zetels binnen. En de lokale lijst Molenbeek Autrement wist 4 zetels te veroveren.

Gevolgd: Eigenlijk heeft Catherine Moureaux haar idee al klaar.

  • In 2018 hoopte Moureaux al een meerderheid te maken met de PS, PVDA-PTB en Ecolo. Dat lukte niet, en ze vormde dan maar een coalitie met MR. Maar Moureau steekt niet onder stoelen of banken dat ze nu opnieuw een samenwerking met PVDA-PTB wil aangaan. De PVDA won ook aan stemmen in vergelijking met 2018, dus een samengaan vindt Moreau een logische keuze. Ze knoopte gesprekken aan met PVDA omdat “de winst duidelijk op links zit”.
  • Er kwam direct een samenwerking op gang tussen Moureaux en PVDA-PTB-lijsttrekker Dirk De Block. De meerderheid die beide partijen hebben, vindt Moureaux echter te krap om te kunnen besturen. Ze is dus op zoek naar een derde partij. “We hebben stabiliteit nodig de komende zes jaar”, zei ze.

Slechts één partij blijft over als derde partner

Om te volgen: De keuze voor de derde partner wordt duidelijker.

  • Daarbij kijkt Moureaux niet in de richting van MR. De coalitie die PS en MR hadden, stond zwaar onder druk. Moureaux werd persoonlijk beschuldigd van slecht bestuur. Zo kwamen er open brieven van verschillende stadsdiensten die klaagden over hoge werkdruk en incompetentie, lag ze overhoop met zowel MR als andere PS-leden en klonken er harde beschuldigingen over vriendjespolitiek. Dat Moureaux een kabinetchef van haar vader Philippe als gemeentesecretaris wilde aanstellen, ging er bij velen niet in.
  • De tandem PS-PVDA stuurde een uitnodiging naar Ecolo-Groen om samen te werken. Maar die sloegen dat af. De groenen verloren een zetel en kiezen resoluut voor de oppositie in Molenbeek.
  • Molenbeek Autrement is eveneens geen optie. Lijsttrekker Ahmed El Khannouss brak in 2012 een voorakkoord om te besturen met Moureaux. Hij zat toen bij cdH en vormde een coalitie met MR en Ecolo. Zo kwam Moureaux na 20 jaar tijdelijk buitenspel te staan. El Khannouss voerde ook stevige oppositie tegen Moureaux. Hij zegt wél te willen meebesturen, maar kreeg geen uitnodiging van de PS.
  • Op die manier blijft er nog één mogelijke partij over, Team Fouad Ahidar. Die partij zat al samen met PS en PVDA-PTB. “We hebben weinig punten waarover we verschillen, en heel wat punten waarin we overeenkomen”, zegt lijsttrekker Hamza Zibouh in De Morgen. “Ik hoop deze week een nieuwe uitnodiging te krijgen, want wij zouden met plezier toetreden tot deze coalitie”.

“Majeur probleem” voor Bouchez

Maar: De keuze om samen te werken met PVDA-PTB zou wel eens nationale gevolgen kunnen hebben.

  • MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez had het over “een majeur probleem” als PS en/of Vooruit zouden samenwerken met PVDA, “op elk niveau”. Of Bouchez het ook meent en bruggen opblaast omwille van een lokale samenwerking, is koffiedik kijken. Maar het zet alvast extra druk op de federale regeringsonderhandelingen.
  • Ook voor Vooruit is een samenwerking met PVDA niet meer zo vanzelfsprekend. Onder druk van voorzitter Conner Rousseau (Vooruit) blies de lokale afdeling in Zelzate het bestuur met PVDA op. De extreemlinkse partij moet naar de oppositie en Vooruit bestuurt Zelzate nu met cd&v en N-VA.
  • In Vorst, een andere Brusselse gemeente, kan er nog een linkse samenwerking komen tussen PS-Vooruit, PVDA-PTB en Ecolo-Groen. Maar daar zouden er nog andere opties op tafel liggen. Molenbeek “is een andere situatie”, zegt een Brusselse onderhandelaar in De Morgen. “Zeker nu Ecolo-Groen in de oppositie gaat, kun je nog moeilijk rond de communisten (in Molenbeek, red.)”.
Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.