Nu er steeds minder bankautomaten zijn, wordt er naar oplossingen gezocht. Zo is er opnieuw de roep naar cashautomaten in supermarkten. Business AM sprak met Luc Ardies, gedelegeerd bestuurder bij winkelkoepel Buurtsuper.be.
Beluister hier het interview met Luc Ardies:
Waarom terug die cashautomaat in de supermarkt?
Ardies: “In 2017 waren er een vijftigtal zelfstandige supermarkten die geldautomaten ter beschikking stelden voor het cliënteel. Mensen konden dus perfect geld afhalen in de winkel. Het voordeel voor de winkeliers was dat zij veel minder cash in voorraad moesten hebben, wat qua veiligheid een groot voordeel is.”
“Maar datzelfde jaar werden die geldautomaten verwijderd op bevel van het ministerie van Binnenlandse Zaken. De reden hiervoor was de geldverplaatsing. Volgens de wet is dit de taak voor gecertificeerde bewakingsagenten of transporteurs. Maar in het geval van de supermarkten bedroeg die verplaatsing maar uit een paar meter, van de kluis of kassa naar de automaat.”
Hoe kunnen we maken dat die automaten terugkeren naar de supermarkten?
“Door een eenvoudige aanpassing aan de wetgeving zou het mogelijk zijn om die geldverplaatsing zelf uit te voeren, en dat na de openingsuren. Als men die paar meter niet meer zou beschouwen als geldtransport dat enkel door gecertificeerde bewakingsagenten kan worden gedaan, dan is het probleem opgelost.”
“Alle partijen hebben er baat bij: Het probleem voor de winkeliers is weg, aangezien er op die manier regelmatig cash wordt afgeroomd door klanten. De klanten zelf zijn er mee gebaat omdat er minder bankautomaten ter beschikking zijn op het openbaar terrein. Ook voor de banken zou het voordelig zijn. Die moeten nu van de overheid tegen een snel tempo bijkomende automaten voorzien.”
We zijn in een wereld terechtgekomen waar steeds meer betalingen gebeuren op een digitale wijze. Waarom is die cash automaat dan nog zo belangrijk?
“De realiteit van vandaag is dat er nog steeds meer dan 20 procent van de betalingen in de supermarkt met cash gebeuren. Dus daar kunnen we niet omheen. Banken kunnen daar ook niet omheen. Het is dus gewoon een aanpassing die het mogelijk maakt om tegemoet te komen aan de huidige situatie.”