Consumenten moeten vanaf 1 juli 2022 in elke handelszaak de optie krijgen om elektronisch te kunnen betalen. Cashbetalingen worden niet verboden, maar de handelaars moeten wel minstens één manier om elektronisch te betalen voorzien. “Dat geldt onder meer ook voor marktkramers”, zegt kmo-organisatie Unizo.
Binnenkort kan je favoriete restaurant, café of kapper niet meer van je eisen dat je cash betaalt. Minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) kondigde het plan eerder dit jaar aan en nu is volgens De Tijd de definitieve startdatum vastgelegd in de zogeheten programmawet: niet vanaf de jaarwisseling, maar vanaf 1 juli 2022.
Concreet moet de handelaar zeker één vorm van digitaal betalen aanbieden. Dat kan een klassieke betaalterminal voor bankkaarten zijn, maar ook een smartphonedienst als Payconiq behoort tot de mogelijkheden, net als betalen met de smartwatch.
Marktkramers
De handelaars worden dus niet verplicht om een terminal voor Bancontact te installeren. Velen vinden dat duur. Er zijn steeds meer alternatieven, omdat de voorbije jaren is het onderscheid tussen een betaling via bankkaart en een supersnelle overschrijving vervaagd is.
Een betaling met Payconiq volgt bijvoorbeeld dezelfde route als een overschrijving. Voor de klant komt een kaartbetaling en een instant overschrijving vrijwel op hetzelfde neer, maar voor de handelaar kunnen daar verschillende tarieven aan verbonden zijn.
“De regelgeving geldt ook voor marktkramers”, zegt kmo-organisatie Unizo, die het dossier van dichtbij opvolgt. “De definitie van ‘handelszaak’ is ruim. Deze verplichting geldt bijgevolg niet enkel voor de ondernemingen in de gewone zin van het woord, maar ook voor de vrije beroepen en alle personen, verenigingen en besturen, die economische activiteiten verrichten in relatie tot consumenten.”
Zwart geld
De maatregel beoogt een dubbel doel: meer klantvriendelijkheid, maar ook een betere bestrijding van zwartgeldcircuits. De inspectiediensten krijgen door de digitale registratie van betalingen sneller zicht op mogelijke fraude. De invoering van de witte kassa in de horeca in 2016 geldt als model.
De voorstanders van cash, dat geen enkel digitaal spoor achterlaat en dus het meest anonieme betaalmiddel is, vinden echter dat de overheid zo alle cashbetalingen in een slecht daglicht stelt.
Cash blijft hoe dan ook een geldig betaalmiddel, beklemtoonde Van Peteghem eerder. Maar wat niet meer zal kunnen, is dat de klanten geen digitaal betaalalternatief krijgen.
(lb)