Wanneer cannabis binnenshuis gekweekt wordt op een commerciële schaal, draagt dat in grote mate bij aan de uitstoot van broeikasgassen. Dat blijkt uit een recente studie die gepubliceerd werd in het collegiaal getoetst tijdschrift Nature.
De studie analyseerde de uitstoot van de binnenteelt van cannabis in de Verenigde Staten. Uiteraard verbruikt het licht dat wordt gebruikt om marihuana te kweken veel elektriciteit.
Maar dat is niet alles: Zo is er vaak verwarming, ventilatie en airco nodig om de planten in optimale condities te laten groeien, wat nog veel energie-intensiever is dan de kweeklampen. Vooral het binnenhalen van buitenlucht, om de juiste temperatuur en luchtvochtigheid te behouden, is een zeer energie-intensief proces. Producenten pompen ook extra koolstofdioxide (CO2) in de kweekruimte om de opbrengst per plant te vergroten. CO2 is een van de belangrijkste broeikasgassen.
Andere genotsmiddelen zijn groener
De onderzoekers stellen dat de klimatologische impact van 0,1 gram wiet – ongeveer een derde van een joint – veel groter is dan die van een glas bier of wijn, of die van een koffie of een sigaret.
De impact hangt wel in grote mate af van waar de teelt plaatsvindt. In mildere klimaten is er minder airco nodig, en veel hangt ook af van de energiebron op die plaats, als die elektriciteit wordt opgewekt met steenkool, gaat de uitstoot per plant veel hoger liggen dan in gebieden waar veel hernieuwbare energie gebruikt wordt.
Het zijn belangrijke bevindingen aangezien de commerciële indoor cannabisproductie aan het boomen is in de VS. Recreationeel wietgebruik is intussen al legaal in 14 staten, voor medische doeleinden in 36 staten. De legale verkoop was in de VS het afgelopen jaar goed voor 17,5 miljard dollar, dat is 46 procent meer dan het jaar voordien.
Belangrijke kans
In Colorado, zowat de bakermat van de legalisatiebeweging, is de binnenteelt goed voor naar schatting 1,7 procent van de jaarlijkse uitstoot van broeikasgassen van de staat – ongeveer evenveel als steenkoolmijnen, aldus de onderzoekers.
‘Het onderzoek geeft ons een reële kans om die impact te verminderen’, zegt coauteur van de studie Jason Quin daarover aan Reuters. ‘Consumenten kunnen de producenten vragen of hun cannabis binnen of buiten wordt geproduceerd.’
Ook in Europa worden steeds meer plannen gemaakt voor de grootschalige productie van medicinale wiet. Volgens het Britse consultancybureau Prohibition Partners haalden cannabisproducenten in de laatste drie jaar honderden miljoenen euro’s op in heel Europa.
‘Naast enkele kleine faciliteiten die gebruikt worden voor binnenlandse programma’s in Italië, Zwitserland en Tsjechië, worden er grootschalige operaties opgezet – met als belangrijkste doel de export – in Denemarken, Portugal, Spanje, Griekenland, Macedonië en Malta. Deze landen beconcurreren elkaar nu allemaal om de Europese hotspot voor cannabisteelt te worden’, schrijft het bureau.
(jvdh)