Key takeaways
- Canadese Bedrijven staan voor de keuze om te navigeren in onzekerheid of om activiteiten te repatriëren als gevolg van de Amerikaanse tarieven tegen Canada.
- Canadese consumenten en bedrijven hebben op de handelsspanningen gereageerd door patriottisme te promoten en Amerikaanse producten te boycotten.
- Reshoring is een wereldwijde trend die gedreven wordt door recente geopolitieke gebeurtenissen, zoals het conflict in Oekraïne en de Houthi-aanvallen in Jemen.
De uitdrukking “Made in Canada” is steeds prominenter aanwezig in de Canadese winkelschappen na de handelsspanningen als gevolg van de Amerikaanse tarieven tegen de noorderburen. Canadese consumenten en bedrijven hebben gereageerd met een golf van patriottisme, waardoor sommigen Amerikaanse producten boycotten. Bedrijven die in beide landen actief zijn, staan nu voor een cruciale beslissing: de onzekerheid het hoofd bieden of hun activiteiten repatriëren.
Risico’s van vertrouwen op één enkele markt
Joanna Goodman, eigenaresse van het in Toronto gevestigde beddengoed- en nachtkledingbedrijf Au Lit Fine Linens, uit haar frustratie over de situatie en zegt dat ze terughoudend is om in Amerikaanse bedrijven te investeren vanwege de vermeende instabiliteit. Ze benadrukt het belang van diversificatie en wijst op de inherente risico’s die verbonden zijn aan het vertrouwen op één enkele markt.
Hoewel Goodmans winkel een verscheidenheid aan in Canada gemaakte goederen toont, komt een vijfde van haar inventaris uit de Verenigde Staten. Ze erkent het veranderende landschap, evalueert toekomstige bestellingen voorzichtig en promoot Canadese producten via speciale secties in haar winkels en online platform.
Reshoring als wereldwijde trend
Deze verschuiving naar reshoring (het terughalen van productie en bedrijfsactiviteiten naar het thuisland) sluit aan bij een wereldwijde trend die gedreven wordt door recente geopolitieke gebeurtenissen zoals het conflict in Oekraïne en de Houthi-aanvallen in Jemen. Reshoring, het omgekeerde van offshoring, houdt in dat bedrijfsactiviteiten teruggebracht worden naar het thuisland. Sandra Pupatello, een prominente Canadese bedrijfsleider en onlangs benoemd tot senator, pleit voor reshoring als een vitale strategie voor het opbouwen van veerkracht.
Pupatello haalt de COVID-19 pandemie aan, die kwetsbaarheden in wereldwijde toeleveringsketens blootlegde, met name toen de Amerikaanse maskerfabrikant 3M onder druk kwam te staan om de export naar Canada en Latijns-Amerika stop te zetten. Dit incident bevestigde Pupatello’s overtuiging dat Canada voorbereid moet zijn op mogelijke onderbrekingen. Ze richtte Reshoring Canada op, een niet-partijgebonden groep die de veerkracht van de binnenlandse toeleveringsketen bevordert.
Canadese bedrijven wijzen de weg
Hoewel officiële rapporten wijzen op beperkte bewijzen van grootschalige reshoring in Canada, kunnen de huidige handelsspanningen deze trend versnellen. Ray Brougham, oprichter van Rainhouse Manufacturing Canada, een in Brits Columbia gevestigd bedrijf dat onderdelen levert aan verschillende industrieën, heeft de belangstelling zien toenemen van Canadese auto-onderdelenbedrijven die nauwer willen samenwerken met binnenlandse leveranciers.
Brougham is van mening dat reshoring aanzienlijke voordelen biedt, waaronder het ondersteunen van kleine bedrijven, het garanderen van eerlijke lonen en het verminderen van de milieu-impact die gepaard gaat met internationaal transport. Graham Markham, directeur van een leverancier in de voedingssector, benadrukt de waarde van het verwerken van grondstoffen in eigen land. Zijn bedrijf, New Protein International, bouwt Canada’s eerste fabriek voor de productie van sojaproteïnen in Ontario, met als doel te profiteren van de positie van het land als belangrijke exporteur van sojabonen.
Economische voorzichtigheid
Econoom Randall Bartlett erkent het groeiende verhaal rond reshoring, maar waarschuwt dat concreet bewijs van grootschalige reorganisatie van de toeleveringsketen beperkt blijft. Hij wijst op de grote financiële en logistieke uitdagingen die gepaard gaan met het ontwarren van sterk geïntegreerde industrieën zoals de autoproductie.
Bartlett suggereert dat het diversifiëren van Canada’s handelspartners en het focussen op sectoren waar het een comparatief voordeel heeft, zoals hernieuwbare energie en de verwerking van staal en aluminium, misschien een praktischer aanpak is dan een grootschalige push tot reshoring.
Impact van wereldhandel op inkoop en verkoop
Bij Au Lit Fine Linens navigeert Joanna Goodman met voorzichtig optimisme door de onzekerheid. Ze blijft bestaande orders uit de Verenigde Staten uitvoeren terwijl ze de veranderende handelssituatie nauwlettend in de gaten houdt. De toekomst van “Made in Canada” blijft veranderlijk, afhankelijk van het verloop van de wereldhandel en de politieke relaties. Veel Canadese bedrijven, zoals dat van Goodman, wachten op duidelijkheid voordat ze definitieve beslissingen nemen over inkoop, verkoop en het definiëren van hun binnenlandse productie.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!