Canadees vindt wielen uit die een auto zijwaarts bewegen

De Canadese vrachtwagenchauffeur William Liddiard heeft een wiel uitgevonden dat auto’s toelaat zich zijdelings te bewegen. Het ontwerp kan volgens de man een revolutie in het parkeren betekenen.

Een video die de technologie van Liddiard moet verduidelijken, werd op YouTube al meer dan 1,1 miljoen keer bekeken. De uitvinder hoopt zijn ontwerp te kunnen verkopen aan een grote bandenproducent of autofabrikant. De technologie van William Liddiard maakt het mogelijk om wielen in alle mogelijke richtingen te draaien. Die oplossing zou het voertuigen veel gemakkelijke maken te manoeuvreren. Onder meer het parkeren zou door de toepassing volledig van karakter veranderen. Bovendien zou op diverse locaties extra parkeerruimte kunnen worden gecreëerd. “Met deze nieuwe technologie is het niet alleen mogelijk om in alle richtingen te bewegen, maar ook om ter plaatse te draaien,” zegt de uitvinder, die acht jaar aan het project heeft gewerkt.

Prijs

Het ontwerp van Liddiard bestaat uit een externe motor, gevoed door de batterijen van de wagen, die kan worden ingeschakeld om de auto zijdelings te laten bewegen met een snelheid van één mijl per uur. De prijs wordt door de ontwerper geraamd op ongeveer 1.500 Amerikaanse dollar per wiel. Het concept is weliswaar niet helemaal nieuw. Gelijkaardige toepassingen zijn eerder al op de markt gebracht, maar de technologie werd daarbij vooral gericht op de ontwikkeling van rolwagens, robots en andere kleinschalige oplossingen. Honda presenteerde al een eigen versie tijdens de Tokyo Motor Show zeven jaar geleden, maar die toepassing was alleen geschikt voor persoonlijke mobiliteit met een klein voertuig. (mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20