In Canada hopen de voorraden onverkochte cannabis zich op, nu duidelijk wordt dat producenten de vraag naar de drug fout hebben ingeschat. Amper een jaar nadat het gebruik ervan in het land werd gelegaliseerd liggen er in Canadese opslagplaatsen nog 400 ton cannabis te wachten op kopers. Die hoeveelheid volstaat om tweeëneenhalf jaar lang aan de huidige consumentenvraag te voldoen.
De prijs van cannabis is de voorbije maanden enkel blijven dalen. Dat omdat legale en illegale verdelers vechten om marktaandeel. Duidelijk wordt wel dat illegale verdelers zich niet gewonnen geven. Meer nog, ze zijn erin zijn geslaagd hun loyale klanten te behouden. Cronos Group, een van de vele beursgenoteerde distributeurs, zag zich daarom verplicht de verkoopprijs van cannabis sinds januari al met 30% te doen dalen.
Zwarte markt blijft floreren
Illegale distributeurs hebben ook geprofiteerd van de trage opstart van de legale kanalen. De Financial Times geeft het voorbeeld van de provincie Ontario, met 14,5 miljoen inwoners veruit de dichtbevolkte staat van het land. Maar 1 jaar na de legalisering van de drug zijn daar amper 24 erkende winkels geopend. Dat is er 1 voor elke 600.000 inwoners. De premier van de staat wil daarom het huidige systeem vervangen, waarbij licenties worden verloot.
Analisten verwachten dat de omvang van de legale markt de volgende 5 jaar toch nog zal verdrievoudigen. Op zijn minst 1 miljard dollar wordt dan nog overgenomen van illegale verkopers. Maar voorlopig is het nog niet zover. De verkoop van legale cannabis zal volgens diezelfde analisten dit jaar 1,9 miljard dollar bedragen. Vergelijk dat met het illegale circuit, dat nog altijd 2,3 miljard dollar aan verkopen voor zijn rekening neemt.
Producenten kijken daarom uit naar de tweede fase van de legalisering, de zogenaamde “Cannabis 2.0”. Daarbij brengt men ook eetbare producten op de markt. Daarin zit veel plantaardig materiaal verwerkt, wat met de tijd ook de voorraden zou moeten doen dalen.