Canada kan stroom vluchtelingen uit VS niet langer aan

Vluchtelingen zijn in Canada nog altijd welkom, maar niet elke inwijkeling wordt aanvaard en kan voor asiel in aanmerking komen. Dat proberen de Canadese autoriteiten de jongste tijd steeds vaker duidelijk te maken.

Canada vreest immers overspoeld te worden door buitenlanders die momenteel in de Verenigde Staten verblijven, maar hun beschermde status binnenkort dreigen te verliezen. Een uitwijking naar het noorden lijkt voor de betrokkenen een logische keuze. Canada waarschuwt echter een massale instroom vluchtelingen uit de Verenigde Staten niet langer aan te kunnen. De Amerikaanse president Donald Trump waarschuwde begin dit jaar dat reizigers uit sommige moslim-landen niet langer welkom zouden zijn. Die uitspraak verleidde ook de Canadese premier Justin Trudeau tot een reactie. Canada pretendeerde daarbij open te blijven voor iedereen die op de vlucht was voor vervolging, terreur en oorlog. Trudeau voegde eraan toe dat diversiteit één van de grote troeven van Canada is.

Deportatie

De Canadese autoriteiten benadrukken dat de uitspraak van hun premier nog steeds blijft gelden, maar wijzen erop dat niet elke inwijkeling het statuut van vluchteling kan opeisen. Rechtstreekse oorzaak voor de waarschuwing is een toestroom van ongeveer zevenduizend asielzoekers uit Haïti die sinds midden juni in Canada een nieuwe thuis hopen te vinden. De vluchtelingen hadden in de Verenigde Staten een tijdelijk verblijfsrecht. Dat was het gevolg van een humanitair programma na de vernietigende aardbeving die hun land begin dit decennium had getroffen. In januari volgend jaar loopt die vergunning echter af. Donald Trump heeft al aangegeven geen intentie te hebben een verlenging toe te staan. De Haïtianen vrezen dan ook een uitwijzing en proberen vaak naar Canada te ontsnappen. Ook illegale immigranten uit Latijns-Amerikaanse landen zouden mogelijk proberen naar Canada uit te wijken. Canada waarschuwt echter geen oplossing te kunnen aanreiken. “Elke illegaal die in Canada arriveert, zal niet naar de Verenigde Staten worden teruggestuurd, maar daarentegen naar zijn land van origine worden gedeporteerd,” betoogt Ahmed Hussen, Canadees minister van immigratie en burgerschap. “Asielzoekers die in de Verenigde Staten zijn afgewezen, zullen in Canada op dezelfde reactie moeten rekenen.” Er blijkt volgens de minister in de buitenlandse gemeenschappen heel wat misleidende informatie over de Canadese asielpolitiek te circuleren. “Wie in de Verenigde een beschermde status wordt geweigerd of verliest, kan er niet op rekenen automatisch in Canada terecht te kunnen,” zegt Ahmed Hussen. (mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20