Canada slaat terug: 25 procent invoertarief op Amerikaanse auto’s doet vrees voor handelsoorlog oplaaien


Key takeaways

  • Canada legt een tarief van 25 procent op aan Amerikaanse auto’s om zijn binnenlandse auto-industrie te beschermen.
  • De Canadese regering verzoekt om overleg met de Wereldhandelsorganisatie over de tarieven van de VS, maar erkent juridische beperkingen.
  • Een langdurige handelsoorlog zou beide naties schade toebrengen, wat de behoefte aan pragmatische diplomatie en gezamenlijke oplossingen benadrukt.

Canada heeft zijn handelsgeschil met de Verenigde Staten verscherpt door een tarief van 25 procent op te leggen op Amerikaanse voertuigen, een maatregel die bedoeld is om de binnenlandse auto-industrie te beschermen, maar mogelijk schadelijk is voor beide economieën. Deze actie volgt op de invoering door de VS van een soortgelijk tarief van 25 procent op geïmporteerde voertuigen, meldt China Daily.

Economieprofessor Julian Karaguesian van de McGill University legt uit dat het besluit van premier Carney nodig was om te voorkomen dat Canada een gemakkelijk doelwit zou worden in het handelsconflict. Hoewel Karaguesian de politieke beweegredenen voor vergelding erkent, waarschuwt hij voor de inherente risico’s die eraan verbonden zijn. Hij benadrukt de diepe economische integratie tussen Canada en de VS, en onderstreept dat een langdurige handelsoorlog beide landen schade zou berokkenen.

Canada’s rechtsmiddelen

Canada heeft formeel verzocht om overleg met de Wereldhandelsorganisatie (WTO) over de tarieven van de VS, omdat het beweert dat deze in strijd zijn met zijn verplichtingen onder internationale handelsovereenkomsten. Karaguesian erkent echter de beperkingen van juridische stappen en wijst erop dat handelspolitiek vaak juridische argumenten overschaduwt. Hij stelt voor dat Canada alternatieve strategieën onderzoekt, zoals het verleggen van de uitgaven voor overheidsopdrachten van Amerikaanse naar binnenlandse bedrijven.

De economische gevolgen

De mogelijke economische gevolgen zijn al voelbaar: autofabrikant Stellantis kondigde een tijdelijke productiestop aan in zijn fabriek in Windsor vanwege de handelsonzekerheid. De tegentarieven zullen naar verwachting aanzienlijke inkomsten genereren, die de Canadese regering wil gebruiken om de getroffen werknemers te ondersteunen.

Karaguesian pleit voor een pragmatische aanpak en benadrukt dat het belangrijk is om diplomatieke betrekkingen met Washington te onderhouden en vergeldingsmaatregelen als laatste redmiddel voor te behouden. Hij is van mening dat Canada deze situatie moet aangrijpen om zijn economie te diversifiëren en minder afhankelijk te worden van de Amerikaanse markt.

Een gezamenlijke oplossing

Uiteindelijk benadrukt Karaguesian de noodzaak van gezamenlijke oplossingen waarbij industrieleiders en internationale bondgenoten betrokken zijn, om een evenwichtige handel te garanderen en banen in de verwerkende industrie wereldwijd te beschermen. Hij gelooft dat slimme diplomatie cruciaal zal zijn bij het navigeren door dit complexe handelslandschap.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.