Canada heeft een tekort aan cannabis en dat kan 3 jaar duren

Het tekort aan cannabis in Canada zou weleens drie jaar kunnen aanhouden. Dat hebben een aantal experts gezegd, waarbij aangevoerd wordt dat de schattingen over de productieniveaus zich veel te optimistisch opstellen. Canada wordt al met tekorten aan cannabis geconfronteerd sinds het recreatieve gebruik van het product midden oktober vorig jaar werd gelegaliseerd.

In een reactie op de tekorten werden de cannabiswinkels, die door de overheid worden gecontroleerd, in Quebec gedurende drie dagen per week gesloten, terwijl Alberta de verstrekking van retaillicenties opschortte en Ontario, de meest dichtbevolkte provincie van het land, aankondigde in eerste instantie slechts vijfentwintig winkels te zullen openen.

Vertienvoudiging

“Experts zeggen dat vanaf half december ongeveer 50 procent van de gecatalogeerde producten niet meer konden worden verstrekt,” zegt Kristine Owram, correspondent van het persbureau Bloomberg in Canada. “Chuck Rifici, chief executive van marihuana-producent Auxly Cannabis Group in Toronto, vreest dat deze situatie nog relatief lang kan aanhouden.”

“Hij zegt dat producenten volop bezig zijn hun activiteiten te vertienvoudigen of zelfs te vertwintigvoudigen, wat volgens hem een aantal praktische problemen creëert. Hij vreest zelfs dat het drie jaar zou kunnen duren vooraleer er een nieuw evenwicht tussen vraag en aanbod kan worden bereikt.”

“Terwijl kleinere producenten te maken krijgen met een aantal traditionele knelpunten, zoals de toegang tot kapitaal en expertise, lopen echter ook de grotere bedrijven vermoedelijk vertragingen omdat ze nieuwe installaties in gebruik moeten nemen en hun productiemethoden verfijnen,” verduidelijkt Rifici. “Een productie die twintig keer groter moet worden, zal ongetwijfeld met vertragingen krijgen te maken.”

Andere experts, zoals Greg Engel van Organigram Holdings en Everett Knight van Valens Groworks, denken op dezelfde manier. “Het is moeilijker om cannabis te kweken dan de meeste mensen denken,” benadrukt Knight, “Producenten hebben de neiging om te onderschatten hoeveel planten ze door allerhande tegenslagen, onder meer schimmelproblemen, zullen verliezen.”

Andere sectorgenoten tonen zich optimistischer. Volgens Raj Grover, chief executive van de cannabisretailer High Tide, kan zelfs al worden vastgesteld dat de tekorten van maand tot maand en zelfs van week tot week kleiner worden. “Onze winkels in Alberta zijn goed gevuld,” benadrukt Grover. “De zaken gaan perfect. Volgens mij heeft Ontario voorbarig beslist om voorlopig slechts vijfentwintig winkels te openen. Vermoedelijk hebben de autoriteiten het probleem van de tekorten overschat.”

High Tide heeft ook zijn kandidatuur ingediend voor de distributie in Ontario, waar de eerste winkels in april zouden worden geopend.

Aandelen

“Het voorraadtekort is een van de factoren die ook wegen op de cannabis-aandelen, die sinds oktober gestaag zijn gedaald,” voert Kristine Owram aan. “De BI Global Cannabis Competitive Peers is sinds half oktober, de dag voor de legalisatie in Canada, met 32 procent gedaald. Beleggers zijn bezorgd dat het onvermogen om aan de vraag te voldoen het rendement van de producenten zal drukken.”

Statistics Canada berekende dat de gemiddelde prijs van een gram cannabis sinds de legalisatie met 17,4 procent is gestegen. Voor de legalisatie moest voor één gram een prijs van 6,83 dollar worden betaald. Dat bedrag is sindsdien opgelopen tot 8,02 dollar.

Tevens werd vastgesteld dat ook na de legalisatie nog steeds de helft van de consumenten zijn voorraden bij illegale leveranciers afneemt. Dat moet volgens Statistics Canada wellicht aan het prijsverschil worden toegeschreven. Voor één gram legale marihuana moet een bedrag van 9,70 dollar worden betaald, tegenover amper 6,51 dollar bij illegale leveranciers.

De Canadezen blijken bij illegale leveranciers ook grotere hoeveelheden te kopen. Per aankoop wordt bij een illegale verkoper een gemiddeld volume van 17,2 gram afgenomen. Bij een legale aankoop daalt dat cijfer tot 8,3 gram.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20