Eind vorige week werd duidelijk dat ministers en politici persoonlijke logo’s als verdoken campagnemiddel gebruiken. Nochtans zijn er strenge regels rond mededelingen vanuit de regering. Business AM sprak erover met Gunther Vanden Eynde, onderzoeker aan de KU Leuven.
Beluister hier het volledige interview met Gunther Vanden Eynde:
In het nieuws: Mededelingen van regeringsleden bevatten steeds vaker persoonlijke handtekeningen of logo’s. Zo lag federaal staatssecretaris voor Gelijke Kansen Sarah Schlitz (Ecolo) onder vuur. Haar persoonlijk logo stond afgebeeld tussen de neutrale logo’s van andere overheden.
De essentie: Regeringsleden die een boodschap namens de regering willen doen, zijn gebonden aan een aantal regels. De federale en Vlaamse regering hebben elk hun eigen afspraken, en de sancties zijn ook verschillend per regering.
- “Als de federale regering of een van haar leden een voorlichtingscampagne wil opstarten, dan moet die op voorhand een nota overmaken aan de federale controlecommissie. Die gaat dan kijken wat minister X of Y of de regering wil doen. Gaat het hier effectief om een belangrijke voorlichtingscampagne, of gaat het hier om een campagne die de politicus zelf in een goed daglicht moet stellen?”
- “De sancties zijn iets strenger federaal. Het gaat dan van een berisping tot het deels of volledig in rekening brengen van het bedrag dat is uitgegeven aan die voorlichtingscampagne. Op Vlaams niveau bestaat er alleen een berisping die publiek wordt gemaakt”, legt Vanden Eynde uit.
- “Een minister mag een persoonlijke website hebben waar hij foto’s op afbeeldt. Op de website die verbonden is aan de functie van minister is het niet toegelaten om meerdere foto’s te gaan posten”, verduidelijkt hij. “Er mag alleen maar op een heel objectieve, droge en neutrale manier bericht worden over het beleid.”
(ns)