Campagnemeeting Trump lokt veel minder volk dan aangekondigd

De veelbesproken campagnebijeenkomst van president Donald Trump in Tulsa, Oklahoma kampte met een opvallend lage opkomst. Hij haalde in zijn gekende stijl uit naar zijn rivaal Joe Biden en maakte grapjes rond het testen op het coronavirus, dat hij ook het ‘kung flu’-virus noemde.

Wat was het belang van de bijeenkomst?

  • Het was de eerste verkiezingsmeeting in maanden en moest de herverkiezingscampagne van Trump herlanceren.
  • Het was uitkijken hoe Trump zou reageren op de recente straatprotesten na de dood van George Floyd.
  • Bovendien kwam de meeting er op een moment dat Oklahoma, net als enkele andere Amerikaanse staten, met een opflakkering van het coronavirus kampt. De meeting was volgens experts een ‘worst case scenario’: binnen en niet in buitenlucht, veel dicht opeengepakte mensen die scanderen en geen verplichte mondmaskers. De Trump-campagne legde wel maskers beschikbaar, maar het overgrote deel van het publiek maakte daar geen gebruik van.

Hoe was de opkomst?

  • Er was een grote menigte, maar veel kleiner dan verwacht. Het BOK Center in Tusla, goed voor een capaciteit van 19.000 bezoekers, raakte maar matig gevuld.

  • Maar vooral werd een tweede podium in open lucht vroegtijdig afgebroken. De speeches van president Trum en zijn vice-president Mike Pence werden afgelast. De Trump-campagne had gerekend op tienduizenden aanhangers in de straten rond het BOK Center, maar er daagde vrijwel niemand op. Wie wel opdook, werd gevraagd om naar binnen te gaan.

Wat heeft Trump (niet) gezegd?

  • Wat het meeste opzien baarde, waren zijn schertsende commentaren over de testen op het coronavirus, waarvan er al 25 miljoen hebben plaatsgevonden in de VS. Trump noemde de coronatests ‘een mes dat langs twee kanten snijdt’. ‘Wanneer je in die mate tests uitvoert, dan zal je mensen vinden, dan zal je meer gevallen vinden. Dus ik heb tegen mijn mensen gezegd: ‘Doe het wat kalmer aan met de tests, alstublieft’‘, zo verklaarde Trump. De uitspraak van de president werd op applaus onthaald. ‘De president maakte duidelijk een grap’, verduidelijkte het Witte Huis achteraf.
  • Trump gebruikte ook de term ‘kung flu’ om naar Covid-19 te verwijzen. Daarmee doelde hij op het feit dat de ziekte eind vorig jaar voor het eerst was opgedoken in de Chinese stad Wuhan. Enkele maanden geleden had Trump al kritiek gekregen omdat hij het nieuwe coronavirus ‘het Chines’ virus’ had genoemd..’
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20