Caitlin Clark-mania blijft duren in VS: Alle shirts van toptalent bij nieuwe ploeg meteen uitverkocht

De hype rond het 22-jarige basketbaltalent Caitlin Clark is nog lang niet gaan liggen. De Amerikaanse werd maandagnacht als eerste gekozen in de WNBA-draft door de Indiana Fever. Amper één uur later waren al haar shirts bij Fanatics zo goed als uitverkocht.

Context: De WNBA begint op 14 mei aan zijn 28ste seizoen en het belooft een historisch seizoen te worden. Met Caitlin Clark maakt er namelijk een fenomeen haar intrede in de Amerikaanse basketbalcompetitie.

  • Deze 22-jarige Amerikaanse speelster groeide de laatste jaren uit tot een van de bekendste basketbalspeelsters van het moment. Recent kroonde ze zich tot all-time topscorer in college, zowel bij de mannen als bij de vrouwen. Vooral haar driepunters zijn dodelijk, waardoor ze vaak vergeleken wordt met Steph Curry.
  • Tijdens het recente NCAA-kampioenschap voor universiteiten bereikte de Caitlin Clark-mania al ongekende hoogtes. Zo werd de finale, die het Iowa van Clark verloor, bijna vier keer zoveel bekeken als het jaar voordien.

WNBA-draft

Het lag dan ook voor de hand dat Clark maandagnacht als eerste zou gekozen worden in de WNBA-draft. Daar mogen alle ploegen om de beurten kiezen tussen de vele talenten die volgend jaar hopen deel uit te maken van de prestigieuze Amerikaanse competitie. Dat gebeurde ook, waardoor het nu 100 procent zeker is dat ze haar debuut in de WNBA zal maken bij de Indiana Fever.

  • Die WNBA-draft kon volgens Sportico rekenen op 2,45 miljoen kijkers in de Verenigde Staten. Dat is bijna vijf keer zoveel als vorig jaar en vier keer zoveel als het vorige record uit 2004 toen het icoon Diana Taurasi de eerste pick was. Ter vergelijking: de meest recente NBA-draft, met fenomeen Victor Wembanyama, haalde 3,7 miljoen kijkers.
  • De WNBA had ondertussen ook al beslist dat 36 van de 40 wedstrijden van de Indiana Fever uit het reguliere seizoen zullen uitgezonden worden op nationale televisie. Nooit eerder zijn meer wedstrijden van dezelfde ploeg uitgezonden op nationale televisie.
  • Aangezien sommige ploegen in de WNBA in arena’s spelen met 4.000 plaatsen, wordt nu al druk gezocht naar grotere locaties om de Indiana Fever en Caitlin Clark te kunnen ontvangen. De vraag voor tickets is namelijk gigantisch.
  • Ook de merchandise boomt. Op de populaire website Fanatics waren de Indiana Fever-shirts van Caitlin Clark met nummer 22 in de maten XS, M, L, XL en XXL amper één uur na de draft al uitverkocht.