De prijs van cacao breekt record op record, waardoor de belangrijkste grondstof voor chocolade zelfs al duurder is dan koper. Dat leidt in de winkel onvermijdelijk tot stijgende prijzen voor chocoladeproducten.
In het nieuws: De prijs van cacao brak even door de grens van 10.000 dollar per ton en schommelt nu rond 9.600 dollar, wat neerkomt op een verdubbeling tegenover eind januari.
- “Cacao is nu duurder dan koper (8.850 per ton)”, merken de beursstrategen van Saxo op.
- Een ander veelzeggend referentiepunt: de cacaoprijs stond in november vorig jaar op ‘slechts’ 4.100 dollar per ton, maar dat was toen ook al het hoogste peil sinds 1977.
Wat er aan de hand is: De cacaomarkt is in vuur en vlam door mogelijke grote tekorten als gevolg van tegenvallende oogsten en zieke bomen in West-Afrika.
- “De aanhoudende rally weerspiegelt vooral een cacaomarkt die in complete paniek is nu producenten proberen om hun cacao uit andere bronnen te betrekken dan West-Afrika, waar de aanvoer naar de havens vorig jaar met bijna 30 procent is gedaald”, zegt Ole Hansen, grondstoffenstrateeg bij Saxo.
- Opmerkelijk daarbij: Hansen stelt vast dat de rally nu al enkele weken niet meer aangedreven wordt door speculanten. “Die hebben zelfs zowel in Londen als in New York hun posities teruggeschroefd.” Het zijn dus de chocoladeproducenten zelf die de prijs opvoeren. “In de acht weken voor 19 maart kochten producenten 296.000 ton op de termijnmarkt in New York en 530.000 ton op de Londense markt.”
De grote vraag is hoelang de hausse zal duren. “De rally zal doorgaan totdat de producenten de nodige cacao hebben, of totdat de prijzen een niveau bereiken dat een vertraging van de vraag versnelt”, analyseert Hansen.
Krimpflatie
De gevolgen: “De consument zet zich maar beter schrap voor stijgende chocoladeprijzen”, klinkt het bij Saxo. Wellicht nog niet meteen rond Pasen, een topseizoen voor chocolade, maar eerder in de maanden daarna.
- De doorrekening in de winkelprijzen hangt af van hoelang de grote chocoladefabrikanten zich hebben ingedekt tegen dure cacao. De kleinere producenten zonder indekkingscontracten zullen meteen hun winkelprijzen optrekken.
- Volgens Saxo zullen snoepmakers de gestegen grondstofprijs op een tweede manier compenseren, via “krimpflatie”. De prijs blijft dan gelijk, maar de inhoud in de verpakking krimpt. Het gaat bijvoorbeeld om kleinere repen in dezelfde wikkel. Consumentenorganisaties hebben er al meermaals voor gewaarschuwd dat dit misleidend kan zijn voor de winkelklant.