Wordt Bulgarije (officieel) de volgende op het lijstje van munitieleveranciers voor Oekraïne?

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws over Defensie, spionage of de oorlog in Oekraïne? Defensiejournalist Kasper Goossens stuurt ze wekelijks recht naar jouw mailbox. Interesse? Schrijf je via deze link in!

Bulgarije beschikt over een grote voorraad munitie voor Sovjet-artillerie. De modernisering van het leger dwingt het land ertoe een oplossing te zoeken voor de munitie. Oekraïne is alvast kandidaat-opkoper.

Waarom is dit belangrijk?

Oekraïne beschikt over heel wat artilleriesystemen, zowel moderne westerse als ouder Sovjet-materiaal. Die moeten echter gevoed worden met heel wat artilleriegranaten: dagelijks worden zo'n 5.000 granaten afgevuurd op de Russische stellingen. West-Europese en Noord-Amerikaanse landen leverden al heel wat 155mm granaten, het standaardkaliber voor NAVO-houwitsers; voor de Sovjet-toestellen wordt nog druk gezocht naar leveranciers van munitie.

In het nieuws: De modernisering van het Bulgaarse leger lijkt een niet te missen opportuniteit voor Oekraïne.

  • “Dit is de grootste herbewapening in de recente geschiedenis van de Bulgaarse landmacht”, zo zei de voormalige Bulgaarse minister van Defensie Boyko Noev in een interview met televisiezender bTV. Volgens Noev gaat Bulgarije de oude munitie vervangen met nieuwe: de Sovjet-munitie zou voor 175 miljoen euro worden verkocht aan VMZ, een defensiebedrijf in handen van de Bulgaarse overheid. In ruil krijgt het nieuwe munitie; de oude zou worden doorverkocht aan Oekraïne.
  • Opvallend is dat de Bulgaarse regering van krommenaas gebaart over wapenleveringen aan Oekraïne. Officieel gebeuren die niet; onder de toonbank werd al voor miljarden dollars aan materiaal verscheept naar het Poolse Rszeszow, van waaruit de leveringen worden georganiseerd. Het bochtenwerk waarin de voormalige premier Kiril Petkov zich wrong was nodig om repercussies vanuit Rusland of aan Rusland gelieerde organisaties te voorkomen. Beide landen hebben officieel nog steeds een nauwe band.

De essentie: Bulgarije heeft het zichzelf moeilijk gemaakt.

  • De Bulgaarse politiek is in een speciale situatie verzeild geraakt, waarbij niemand nog weet of het nu wapens levert aan Oekraïne. Minister van Defensie Dimitar Stoyanov zegt niet te weten wat er met de oude munitie zal gebeuren, president Rumen Radev geeft zelfs aan dat wapenleveringen aan Oekraïne helemaal uit den boze zijn. Op de EU-top in Brussel herhaalde Radev dit, en voegde er zelfs aan toe dat zijn land wapens wou leveren aan Europese landen, op voorwaarde dat die niet naar Oekraëne zouden verschepen.
  • Maar de Bulgaarse kaas is er een met gaten: door de munitie eerst over te brengen naar een privébedrijf, in deze VMZ, dat ze dan vervolgens zelf naar Oekraïne voert, zit de Bulgaarse overheid er toch tussen.
  • De ruilconstructie is niet de enige indicatie dat Bulgarije Oekraïne uit de nood wil helpen. Op 17 januari knipte (toen nog) minister van Defensie Stoyanov een lint door in de munitiefabriek van Terem – Tsar Samuil. In die fabriek werd na veertig jaar stilte een nieuwe productielijn geopend voor 122mm-granaten. Deze is op maat van de 2S1 Gvozdika- en D30-houwitser, die door Oekraïne gebruikt worden in de strijd. Net als de fabriek van VMZ (waar overuren worden gedraaid en vermoedelijk nieuwe munitie wordt getest) is ook die van Terem – Tsar Samuil volledig in overheidshanden.

(fjc)

Meer