Bruvax lekt: MR vraagt spoedbijeenkomst over privacylek

De MR-fractie in het Brusselse parlement vraagt vandaag een spoedbijeenkomst in de commissie Gezondheid. De aanleiding zijn de onthullingen in de kranten Le Soir en De Tijd deze ochtend over de gebrekkige bescherming van vaccingegevens van Brusselaars. De Franstalige liberalen dopen het Bruvaxgate.

Le Soir en De Tijd onthulden dat in Brussel enkel een rijksregisternummer volstaat om persoonlijke medische gegevens over de vaccinatie op te vragen. Dit betekent dat iedere persoon of bedrijf willekeurig iedereen kan gaan controleren. De fout bevindt zich in het Bruvax-platform, opgezet door de Brusselse gewestelijke overheid. Die wilde een autonoom systeem opzetten, los van Qvax, gebruikt in Vlaanderen en Wallonië.

Niet de eerste keer

Eerder dit jaar werd ook al bekend dat iedereen eigenlijk een vaccin kon aanvragen in Brussel: het platform vroeg enkel een rijksregisternummer en de postcode van je woonplaats, maar met een simpel leugentje konden Vlamingen en Walen zich dus zomaar laten vaccineren.

MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez geeft aan dat de Brusselse minister van Volksgezondheid Alain Maron (Ecolo) hiervoor verantwoordelijk is: “Alain Maron bewijst dat hij de privacy van de Brusselaars en het recht op medisch beroepsgeheim niet heeft kunnen beschermen. Dit gebrek aan preventie is onaanvaardbaar in een moderne democratie die met individuele rechten inzit. Dit is de zoveelste blunder aan de lange lijst van tekortkomingen die sinds het begin van de gezondheidscrisis in Brussel zijn vastgesteld.”

Vertrouwensband

Daarom vraagt David Leisterh, voorzitter van MR in de hoofdstad, nu een spoedbijeenkomst om de nieuwe flater te bespreken. “Deze situatie is heel schadelijk voor de vertrouwensband die er ​​tussen overheid en burgers moet zijn, in een periode die al voldoende gevoelig ligt en zeker in een gewest dat al enkele maanden moeite heeft om de burgers te overtuigen om zich te laten vaccineren.“

Ook PVDA schaarde zich ondertussen achter de vraag om een spoedbijeenkomst. Parlementslid Jan Busselen (PVDA) is scherp voor minister Maron: “We vernamen vandaag dat Bruvax mogelijk op de hoogte was van het euvel, en dat de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie het wou oplossen zonder de Gegevensbeschermingsautoriteit in te lichten. Dit is een zeer ernstige fout, en we moeten duidelijkheid krijgen over wat er is gebeurd en wie verantwoordelijk is.”

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20