Ahmed Laaouej, kopman bij de Brusselse PS, heeft een opmerkelijke persconferentie gehouden in het Brusselse parlement. Daarbij riep hij op om een noodregering te vormen in Brussel, waarbij het parlement stemt over de samenstelling van de regering. Die optie bestaat in de wet op de Brusselse instellingen, maar is nog nooit eerder toegepast. Volgens Laaouej is het de enige oplossing om uit de impasse te raken bij de Brusselse regeringsonderhandelingen.
Key Takeaways
- De Brusselse regeringsvorming zit nog steeds muurvast.
- Om uit die impasse te komen, heeft PS-kopman Ahmed Laaouej een opmerkelijk voorstel gelanceerd. Hij wil het Brusselse parlement laten stemmen over een noodregering onder leiding van David Leisterh (MR).
- Voorlopig lijkt er weinig animo voor het voorstel.
Brussels formateur David Leisterh (MR) is al meer dan een half jaar zonder succes bezig op een nieuwe Brusselse regering op de been te brengen. Nadat er eind november met Groen, Vooruit, Open Vld en N-VA eindelijk een coalitie gevonden was langs Nederlandstalige zijde, leek er schot in de zaak te komen. Al snel trok de PS zich echter terug uit die onderhandelingen uit onvrede over de aanwezigheid van de N-VA en voorstellen die voor hen zijn opgenomen in de onderhandelingsnota. Sindsdien zit alles muurvast. Ondertussen stapelen de problemen zich op in Brussel omdat er nog geen nieuwe begroting is.
Noodregering
“De status quo is geen optie voor ons. Maar het is duidelijk dat de twee formateurs, David Leisterh (MR) en Elke Van den Brandt (Groen), ons niet uit de impasse krijgen”, zei Brussels PS-voorzitter Ahmed Laaouej daarover in het Brussels parlement, via VRT NWS.
Het voorstel van Ahmed Laaouej om uit de impasse te raken, is opmerkelijk, maar niet onwettig.
- Hij wil dat de meerderheden in beide taalgroepen ministers voordragen. Het gaat dus om MR, PS en Les Engagés voor de Franstaligen en Groen, Vooruit, Open Vld en N-VA voor de Nederlandstaligen.
- Daarover zal dan gestemd worden in het Brusselse parlement.
- Formateur David Leisterh zou vervolgens de uittredende Rudi Vervoort (PS) opvolgen als minister-president en de nieuwe noodregering voorzitten.
- Die noodregering moet zich dan meteen bezighouden met de Brusselse begroting.
De kans dat andere partijen met het voorstel van Laaouej akkoord gaan, is heel klein. Er zijn namelijk heel wat bezwaren. Zo moeten de ministers voor hem goedgekeurd worden door een meerderheid in het parlement. Daar is er een meerderheid voor de Franstaligen, waardoor de Nederlandstalige kant opzij dreigt geschoven te worden. Voor Laaouej kan het een manier zijn om voorgestelde ministers van N-VA weg te stemmen.