In Brussel is een document met beleidsvoorstellen gelekt, tot ergernis van formateur Elke Van den Brandt (Groen).
Key takeaways
- De Nederlandstalige partijen die coalitiebesprekingen voeren, trekken de bron van een uitgelekt conceptbeleidsdocument in twijfel.
- Het lek heeft geleid tot bezorgdheid bij de politieke partijen over het belemmeren van de vorming van een regering.
- In het ontwerp worden verschillende beleidsmaatregelen voorgesteld, waaronder fiscale maatregelen en milieu-initiatieven.
In het nieuws: Documenten van de Nederlandstalige Brusselaars lekken in de Franstalige media.
- De vorming van een Nederlandstalige meerderheid in Brussel heeft een tijdlang vast gezeten, maar komt nu op gang. Groen, Vooruit, Open Vld en N-VA praten samen over de vorming van een coalitie. Daarbij werd al vernomen dat formateur Elke Van den Brandt (Groen) in haar startnota wat punten zou zetten die N-VA over de streep moeten trekken.
- De Franstalige pers, La Libre en BX1, kreeg naar eigen zeggen een concept van 10 pagina’s in handen.
- Daarin zouden fusies van bestaande gemeenten, van de OCMW’s en de politiezones in Brussel. Het document suggereert ook de inkanteling van intercommunale en supragemeentelijke maatschappijen in het Gewest.
- Verdere details in het uitgelekte document onthullen steun voor SmartMove, een systeem van congestieheffingen dat eerder werd geblokkeerd door de PS, evenals fiscale maatregelen om het bezit en gebruik van grote SUV’s te ontmoedigen.
- Het ontwerp stelt ook maatregelen voor om betaalbare huisvesting voor de middenklasse te garanderen.
- Op het gebied van klimaatbeleid wordt gepleit voor het behoud van uitgestrekte groene gebieden zoals de Chant de Cailles in Watermaal-Bosvoorde, de Josaphat Friche, de Wiels Moeras en Neerpede om de gevolgen van droogte, hittegolven en overstromingen te verzachten. Deze nadruk op groene zones zou de bouw van nieuwe sociale woningen in deze gebieden kunnen beperken.
- Met andere woorden: het document bevat genoeg maatregen waar Franstaligen het moeilijk mee hebben. Fusies en SmartMove is vervelend voor de PS, terwijl MR geen fan is van het per se behouden van veel groen. Van den Brandt maakt zich druk over het lek, wat “een regering niet dichterbij brengt”, stelt ze. Alle Nederlandstalige partijen zeggen zich af te vragen van wie het lek komt.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!