Britse retailers willen vereenvoudiging voedselhandel met EU


Key takeaways

  • Grote Britse retailers en voedselproducenten dringen aan op een vereenvoudiging van de handelsprocedures voor voedsel en drank tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie.
  • Volgens hen bemoeilijkt de huidige bureaucratie de toelevering van een breed assortiment betaalbare producten, zowel op de binnenlandse als de internationale markt.
  • Ze stellen een veterinair akkoord voor die voedselveiligheidsnormen harmoniseert of als gelijkwaardig erkent, om de goederenstroom over het Kanaal en de Ierse Zee te vergemakkelijken.

Dringende oproep tot vereenvoudiging

Grote Britse retailers en producenten, waaronder Marks & Spencer, Sainsbury’s en Asda, vragen de Europese Unie om de handelsprocedures voor voedsel en drank te versoepelen. Dit meldt The Guardian. Die regels zijn sinds de Brexit fors complexer geworden en zouden de sector al naar schatting twee miljard pond hebben gekost.

Volgens de bedrijven zou een vermindering van de bureaucratische last niet alleen producenten ten goede komen, maar ook consumenten. Die zouden opnieuw toegang krijgen tot een ruim en betaalbaar assortiment op de Britse en internationale markten.

Veterinair akkoord

In een brief aan EU-commissaris Maroš Šefčovič pleiten de bedrijven voor een veterinair akkoord: een overeenkomst tussen soevereine staten waarbij zij hun regels en normen rond diergezondheid, voedselveiligheid en volksgezondheid op elkaar afstemmen of elkaars controles als gelijkwaardig erkennen. Zo’n akkoord zou voedselveiligheidsnormen harmoniseren of elkaars standaarden als gelijkwaardig erkennen, wat de handel tussen het VK en de EU aanzienlijk kan vergemakkelijken.

De oproep komt er op een moment dat het VK zijn relaties met de EU probeert te herstellen, terwijl het tegelijk ook een handelsakkoord met de Verenigde Staten nastreeft. De Britse Labourpartij heeft in haar verkiezingsprogramma beloofd zo’n veterinair akkoord met de EU te sluiten.

Papierwerk en vertragingen

Het huidige systeem vereist uitgebreide documentatie. Zo zijn er exportgezondheidscertificaten nodig, die vaak alleen door gespecialiseerd personeel kunnen worden opgesteld. Dit leidt tot vertragingen en hogere kosten.

De vereisten onder het Windsor-kader, waarbij producten bestemd voor Noord-Ierland als “niet bestemd voor de EU” moeten worden gelabeld, maken de procedure nog ingewikkelder.

Een recent voorbeeld toont de kwetsbaarheid van het systeem: toen vla plots als zuivel- in plaats van als samengesteld product werd geclassificeerd, ontstonden er tekorten in winkels in Ierland en Noord-Ierland. De juiste vergunningen en controles ontbraken.

Balanceren tussen handel en veiligheid

De Britse regering zou volgens berichten bereid zijn om de regelgeving voor vers vlees en zuivel meer af te stemmen op die van de EU. Dat zou de handel vereenvoudigen, maar kan de onderhandelingen met de VS bemoeilijken.

Volgens cijfers van de Food & Drink Federation is de Britse export van voedingsmiddelen naar de EU vorig jaar met vierendertig procent gedaald ten opzichte van het jaar vóór de Brexit. Tegelijk steeg de import uit de EU, deels omdat het VK de controles meerdere keren uitstelde uit vrees voor inflatie.

Verspreiding dierenziekten voorkomen

Toch zijn de huidige controles niet zonder reden. Ze zijn cruciaal om de verspreiding van dierziekten te voorkomen. Zo heeft de Britse overheid vorige week nog de invoer van vlees en zuivelproducten uit Europa verboden, na een toename van mond- en klauwzeer in het continent.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!