De Britse regering laat fracking voorlopig niet meer toe. Er zijn immers wetenschappelijke analyses die twijfels doen rijzen over de veiligheid van de ontwikkeling van schaliegas. Dat heeft Andrea Leadsom, Brits minister van economie en energie, gezegd. Critici noemen het moratorium van de Britse minister echter louter een verkiezingsstunt. Zij eisen een permanent verbod op de praktijk.
Leadsom benadrukte dat de beslissing gebaseerd is op bevindingen van de Britse Oil & Gas Authority. Die had immers aangegeven dat het niet mogelijk is om de waarschijnlijkheid of ernst van aardbevingen door fracking-operaties duidelijk te voorspellen.
Onaanvaardbare effecten
Het moratorium betekent dat de Britse regering de organisatie van schaliegaswinning niet langer zal ondersteunen. De lopende planning voor de ontwikkeling van nieuwe ontginningen zal ook niet worden verder gezet.
‘Het nieuwe wetenschappelijke rapport maakt duidelijk dat de overheid onaanvaardbare effecten van fracking op lokale gemeenschappen in de toekomst niet kan uitsluiten,’ verduidelijkte Leadsom. ‘Daarom moesten we met onmiddellijke ingang een moratorium op fracking in Engeland instellen.’
Er zijn de voorbije jaren in Engeland al aanzienlijke protesten tegen fracking geweest. Lokale activisten en milieugroeperingen hebben dan ook positief gereageerd op de aankondiging van de Britse regering. Sommige partijen zeggen echter dat een moratorium niet voldoende is, maar sturen aan op een permanent verbod.
Electoraal
In augustus kreeg fracking in Engeland een sterke terugslag te verwerken. Toen veroorzaakten booractiviteiten op de site Preston New Road van het mijnbedrijf Cuadrilla in Lancashire een aardbeving met een magnitude van 2.9 punt.
De Oil & Gas Authority had daarop alle activiteiten op de site voor onbepaalde tijd laten stoppen. De lokale vergunning van Cuadrilla loopt eind november af. Het bedrijf heeft al te kennen gegeven geen verlenging na te streven.
De Britse politieke oppositie waarschuwde echter dat de ommekeer bij de Britse regering een tijdelijke truc zou kunnen zijn om tijdens de verkiezingen extra stemmen te winnen.
‘Het moratorium is niet meer dan een verkiezingsstunt die wellicht de dag na de stemming zal worden teruggedraaid indien huidig premier Boris Johnson op dat ogenblik nog steeds aan de macht is,’ betoogde Jeremy Corbyn, leider van Labour.