Key takeaways
- De premier heeft een 10-jarenplan geschetst om de NHS-crisis aan te pakken.
- Het plan richt zich op uitgebreide hervormingen, niet op tijdelijke oplossingen, en betrekt professionals in de gezondheidszorg en patiënten bij het planningsproces.
- De maatregelen omvatten digitale transformatie, verschuiving van zorg naar gemeenschapsinstellingen en prioriteit geven aan preventieve maatregelen om het aantal ziektegevallen te verminderen.
De Britse premier Keir Starmer heeft een 10-jarenplan geschetst om de crisis in de National Health Service (NHS) aan te pakken. Het plan is een reactie op een rapport waarin de kritieke toestand van de staatsgezondheidszorg wordt belicht.
De NHS heeft de afgelopen jaren te kampen gehad met grote uitdagingen, zoals de nasleep van de COVID-19 pandemie, grote achterstanden bij niet-spoedeisende procedures en vakbondsacties. De vorige conservatieve regering slaagde er niet in om de wachtlijsten terug te dringen en noemde stakingen als de belangrijkste boosdoener.
De belangrijkste onderdelen van het plan
Starmer benadrukte de noodzaak van alomvattende hervormingen in plaats van tijdelijke oplossingen om de stijgende kosten van de gezondheidszorg te beheersen die samenhangen met een vergrijzende bevolking. Hij beloofde om professionals in de gezondheidszorg en patiënten te betrekken bij het planningsproces om er zeker van te zijn dat met hun perspectieven rekening wordt gehouden.
Het rapport in opdracht van de regering, geschreven door chirurg Ara Darzi, identificeerde onvoldoende investeringen en een ineffectieve top-down reorganisatie als onderliggende factoren in het tekort aan veerkracht van de NHS vóór de pandemie. Darzi uitte zijn bezorgdheid over de lange wachttijden en de afnemende kwaliteit van de zorg op verschillende afdelingen.
Economische gevolgen aanpakken
Starmer erkende de economische gevolgen van de problemen in de gezondheidszorg en wees op het verband tussen het ziekteverzuim en de 2,8 miljoen mensen die als economisch inactief worden beschouwd vanwege langdurige ziekte.
Het plan schetst maatregelen om digitale transformatie te bevorderen, zorg te verschuiven naar gemeenschapsinstellingen en prioriteit te geven aan preventieve maatregelen om het aantal ziektegevallen te verminderen. Hoewel de verantwoordelijkheid voor de NHS bij de Engelse regering ligt, geldt het plan voor het hele land.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!