Britse onderzoekers willen borstkanker behandelen met aspirine

Zal aspirine een betere behandeling bieden voor zogenoemde ‘triple negatieve’ borstkanker, een van de meest agressieve vormen van borstkanker? Britse onderzoekers hopen van wel en zijn net met een klinische studie begonnen.

Triple negatieve borstkanker is moeilijker te behandelen omdat de tumoren die het veroorzaakt niet de receptoren hebben die sommige andere borstkankers wel hebben. Als gevolg daarvan werken sommige behandelingen, zoals herceptin, niet.

Er kunnen ook andere geneesmiddelen worden gebruikt, maar onderzoekers proberen nog steeds een doeltreffendere behandeling te ontwikkelen. Zo is een onderzoeksteam van de Christie NHS Foundation Trust in Manchester (VK) zopas gestart met een klinische studie naar aspirine. De patiënten krijgen aspirine en een immunotherapiemedicijn, avelumab, voordat ze worden geopereerd en chemotherapie ondergaan.

“Op grote schaal beschikbaar en goedkoop”

Britse onderzoekers menen dat de ontstekingsremmende eigenschappen van aspirine er waarschijnlijk voor zullen zorgen dat tumoren beter op de geneesmiddelen reageren. Dierproeven en laboratoriumonderzoek hebben al bemoedigende resultaten opgeleverd.

“We hopen dat aspirine de slechte ontsteking kan verminderen zodat het immuunsysteem zich kan richten op het vernietigen van kankercellen”, zei dr. Rebecca Lee, een van de onderzoekers die de studie leidt, aan de BBC.

“Het testen van het gebruik van een geneesmiddel als aspirine is zeer interessant omdat het op grote schaal beschikbaar is en goedkoop te produceren”, zei dr. Anne Armstrong, het hoofd van de studie.

In België wordt elk jaar bij gemiddeld 11.000 vrouwen borstkanker vastgesteld. Triple negatieve borstkanker vertegenwoordigt ongeveer 15 procent van de gevallen in België. Het treft vooral jonge vrouwen (onder de 40). Gezien het tekort aan goede behandelingen bedraagt het vijfjarig overlevingspercentage nauwelijks 20 procent. Ter vergelijking: het algemene overlevingspercentage voor borstkanker ligt boven de 90 procent.

(tb, lb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20