Lees je 300 emails per dag? Dan weet je waarom je nooit miljardair zal zijn

Een overvloed aan emails kan een negatieve impact hebben op de productiviteit en efficiëntie. Dat heeft de Britse uitvinder James Dyson gezegd.

Dyson zegt dagelijks niet meer dan zes email-berichten te lezen. Waarnemers benadrukken dat steeds meer ondernemers de mening van Dyson delen en het gebruik van email drastisch beperken en verwachten dat ook hun medewerkers dat voorbeeld volgen en opnieuw meer persoonlijke gesprekken voeren. Dyson liet bij de lancering van zijn bedrijf, fabrikant van stofzuigers, dertig jaar geleden ook al zijn afkeer van geschreven nota’s blijken. De houding van Dyson is volgens de experts zeker verdedigbaar. Onderzoek heeft immers uitgewezen dat een werknemer na de lectuur van een elektronische boodschap pas 64 seconden later opnieuw aan het werk gaat. Creatief werk heeft volgens Dyson samenwerking nodig en zal bijna nooit geïsoleerd tot stand komen. Ook verscheidene andere ondernemers willen het gebruik van email beperken, waarbij wordt benadrukt dat één telefoongesprek vaak een eindeloze stroom nutteloze emails kan vermijden.

Immuunsysteem

Ook Phil Reed, professor psychologie aan de Swansea University, merkt op dat het volume van het emailverkeer een negatieve impact heeft op de onderneming en de werknemer. “Het management denkt vaak dat email de productiviteit zal opdrijven, maar meestal dreigt het tegendeel,” voert hij aan. “Email heeft immers tot gevolg dat de werknemer zijn bureau moreel overal mee naartoe kan nemen. Daardoor dreigt een drang om onafgebroken met het werk contact te onderhouden. Dat zal echter belangrijke fysieke en mentale consequenties hebben, want het stresshormoon cortisol taste het immuunsysteem aan.” Niet iedereen deelt echter de mening van Dyson en Reed. Onder meer Edwina Dunn, oprichter van Tesco Clubcard, zegt meer dan honderd emails per dag te ontvangen. Dat laat haar naar eigen zeggen toe noodzakelijke contacten te onderhouden zonder persoonlijke ontmoetingen, waarvoor ze geen tijd heeft, te moeten regelen. (mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20