Britse krantenuitgever zet bijna 1.000 mensen op non-actief

De Britse krantenuitgever Reach, eigenaar van verschillende tabloidkranten, zet 940 werknemers op tijdelijke werkloosheid. Tegelijk moet het loon van al het ander personeel eraan geloven.

‘Het blijft moeilijk om de duur en het langetermijneffect van de crisis op onze sector te voorspellen, dus het is van cruciaal belang dat we nu proactief maatregelen nemen om jobs te beschermen’, zegt CEO Jim Mullen in een mededeling. Reach is de uitgever van onder meer de tabloidkranten Daily Mirror, Daily Express en Daily Star.

Het topmanagement, met daarin ook de hoofdredacteurs en senior writers, stemde in met een loonsverlaging van 20 procent. Ook alle andere personeelsleden moeten 10 procent inleveren. Het bedrijf gaat dit jaar geen bonussen uitkeren, schrapt het dividend en komt niet meer naar buiten met winstverwachtingen.

Kritiek

De topman benadrukt wel dat de kranten in ieder geval blijven verschijnen. ‘Al onze belangrijke nationale en regionale publicaties zullen in deze cruciale periode actief blijven, ondanks deze maatregelen. We hebben geprobeerd om de last te verdelen over alle delen van het bedrijf’, klinkt het.

Intussen komt er al kritiek op de beslissing van Reach. Zo kregen CEO Jim Mullen en de financieel directeur onlangs hun bonussen van 2019. In totaal kwam dat neer op 300.000 Britse pond (341 000 euro). Daarnaast kregen ze ook nog eens 1,18 miljoen pond (1,3 miljoen euro) aan aandelen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20