Key takeaways
- De inflatie in het VK daalde in mei naar 3,4 procent, maar blijft boven de doelstelling.
- De voedselprijzen stegen met 4,4 procent jaar op jaar, waarbij suiker, jam, chocolade en ijs opvallende prijsstijgingen vertoonden.
- Reisgerelateerde uitgaven daalden door lagere vliegtickets, benzine- en dieselprijzen en reiskosten per trein en bus.
De huidige staat van inflatie
De Britse inflatie daalde van 3,5 procent in april naar 3,4 procent in mei, maar economen hadden een sterkere daling tot 3,3 procent verwacht. Het ONS schreef deze onverwachte aanhoudende inflatie voornamelijk toe aan de stijgende voedselprijzen.
De prijzen van voedingsmiddelen en niet-alcoholische dranken stegen met 4,4 procent jaar op jaar, het hoogste niveau in meer dan een jaar. Opvallende prijsstijgingen werden waargenomen bij basisproducten zoals suiker, jam, chocolade en ijs, naast een stijging van de vleesprijzen.
Reisgerelateerde uitgaven droegen daarentegen bij aan de neerwaartse druk op de inflatie. Vliegtickets daalden tussen april en mei met 5 procent, waarschijnlijk door het einde van de prijsstijgingen tijdens de paasvakantie. Ook de gemiddelde benzine- en dieselprijzen daalden, terwijl de kosten voor trein- en busreizen ook daalden.
Reactie van de overheid en voorspellingen van experts
Ondanks de lichte daling van de totale inflatie erkende kanselier Rachel Reeves dat er meer inspanningen nodig zijn om de stijgende prijzen te beteugelen en de crisis in de kosten van levensonderhoud te verlichten. Schaduwkanselier Sir Mel Stride uitte zijn bezorgdheid over de aanhoudende inflatie, die aanzienlijk boven het streefcijfer van 2 procent blijft.
Experts voorspellen dat de inflatie voor de rest van 2025 waarschijnlijk hoog zal blijven, waarbij ze zich zorgen maken over de impact van geopolitieke spanningen op de energieprijzen. Monica George Michail van NIESR benadrukte de aanhoudende loonstijging en toegenomen overheidsuitgaven als factoren die bijdragen aan de aanhoudende inflatie. Ze wees ook op het escalerende conflict in het Midden-Oosten als bron van economische onzekerheid.
Renteverwachtingen en economische vooruitzichten
De meeste economen verwachten dat de Bank of England bij haar volgende beleidsaankondiging haar huidige rentestand zal handhaven. Rob Wood, hoofdeconoom voor het Verenigd Koninkrijk bij Pantheon Macroeconomics, schreef de bescheiden inflatiedaling in mei toe aan een combinatie van factoren, waaronder het afbouwen van de met Pasen samenhangende prijspieken voor reizen en een opleving van zware kortingen op kleding en meubels.
Suren Thiru, directeur economie bij ICAEW, waarschuwde dat de lichte daling van de inflatie de bezorgdheid over de aanhoudende kostendruk waarschijnlijk niet zal wegnemen. Hij suggereerde dat een renteverlaging op donderdag onwaarschijnlijk is, omdat beleidsmakers waarschijnlijk zullen wachten op een duidelijker inzicht in het wereldwijde economische landschap voordat ze verdere aanpassingen doorvoeren.