De Britse inflatie bleef vorige maand stabiel op 2 procent, waarmee de prognoses voor een lichte daling werden getrotseerd. De sterke onderliggende prijsdruk zette beleggers ertoe aan hun verwachtingen terug te schroeven dat de Bank of England (BoE) volgende maand voor het eerst sinds 2020 de rente zal verlagen.
De stijging van de hotelprijzen – deels toegeschreven aan populaire evenementen zoals de Britse tournee van Taylor Swift – was een van de factoren die bijdroegen aan het hoger dan verwachte inflatiecijfer. Dit onderstreept de bezorgdheid van de Bank of England over de prijzen van diensten, die in juni met 5,7 procent stegen, onveranderd ten opzichte van mei.
Ian Stewart, hoofdeconoom bij Deloitte, merkt op dat de ooit torenhoge inflatie in Groot-Brittannië nu lager is dan in de Verenigde Staten en de eurozone nadat eerdere stijgingen van voedsel- en energieprijzen uit de cijfers zijn verdwenen. Dit lijkt echter tijdelijk omdat de dienstensector hoge inflatieniveaus genereert. “Dat suggereert dat de Bank of England dit jaar weinig ruimte heeft om de rente te verlagen,” aldus Stewart.
Beleggers heroverwegen renteverlaging
Economen gepolst door Reuters hadden over het algemeen verwacht dat de inflatie van de consumentenprijzen in de 12 maanden tot juni zou afnemen tot 1,9 procent, waarmee de daling na de piek van 11,1 procent in oktober 2022 zich zou voortzetten. Beleggers hebben echter hun kansen op een renteverlaging door de Bank of England op 1 augustus teruggebracht tot ongeveer 35 procent, tegen bijna 50 procent voor de cijfers.
De Bank of England voelde zich gesterkt door de daling van de consumentenprijsinflatie in mei, waardoor de doelstelling van 2 procent voor het eerst in bijna drie jaar werd gehaald. Ze heeft echter haar bezorgdheid geuit over de kracht van de diensteninflatie, die grotendeels de druk weerspiegelt van de loonstijging in een arbeidsmarkt met een tekort aan kandidaten om banen te vervullen.
Teleurstellende inflatiecijfers
Sanjay Raja, hoofdeconoom van Deutsche Bank in het Verenigd Koninkrijk, merkt op dat de inflatiecijfers van woensdag niet bemoedigend zijn voor de BoE. “Wij denken nu dat een renteverlaging in augustus in balans is. Veel zal nu afhangen van de kracht van de loon- en werkloosheidscijfers van mei,” zei hij.
Uit de gegevens van donderdag zal naar verwachting blijken dat de lonen nog steeds met bijna 6 procent per jaar stijgen – ongeveer het dubbele van het percentage dat verenigbaar zou zijn met een inflatie van 2 procent.
Renteverlaging zou nieuwe regering een vroege impuls geven
Een renteverlaging op 1 augustus zou een vroege impuls geven aan de nieuwe premier Keir Starmer en zijn minister van Financiën Rachel Reeves na hun verpletterende verkiezingsoverwinning twee weken geleden. De wetgevende agenda van de nieuwe regering – inclusief haar plannen om de economische groei te stimuleren – zal later op woensdag in het parlement worden aangekondigd.
Vorige week zei Chief Economist Huw Pill van de BoE dat de timing van de eerste renteverlaging een open vraag bleef. Op dinsdag zei de hoofdeconoom van het Internationaal Monetair Fonds, Pierre-Olivier Gourinchas, dat de inflatie in de dienstensector in Groot-Brittannië, net als in de Verenigde Staten, waarschijnlijk laag zal blijven.
De kerninflatie blijft hoog
De kerninflatie – exclusief de volatiele voedsel- en energieprijzen – bleef steken op 3,5 procent in de 12 maanden tot juni, wat overeenkomt met de mediane prognose in de Reuters-enquête.
Volgens het Office for National Statistics (ONS) was de opwaartse druk op de algemene inflatie in juni onder meer te wijten aan een kleinere daling van de kosten van tweedehands auto’s dan in juni vorig jaar en aan de stijging van de hotelprijzen.
Belangrijkste opmerkingen:
- De Britse inflatie bleef stabiel op 2 procent in juni.
- Sterke onderliggende prijsdruk zet beleggers ertoe aan hun renteverlagingsverwachtingen terug te schroeven.
- Dienstensector drijft inflatie aan en beperkt mogelijkheden Bank of England voor renteverlaging