Key takeaways
- De Britse gasreserves zijn alarmerend laag door extreem koud weer en hoge prijzen.
- De opslaglocaties van het land hadden op 9 januari nog maar ongeveer de helft van hun capaciteit, een daling van 26 procent vergeleken met dezelfde periode vorig jaar.
- De gasreserves in de Europese Unie liggen ook aanzienlijk onder het niveau van vorig jaar, gemiddeld rond de 68 procent.
Door “extreme kou” en hoge gasprijzen heeft het Verenigd Koninkrijk te maken met alarmerend lage gasreserves. Centrica, het moederbedrijf van British Gas, heeft een waarschuwing uitgegeven nu het land worstelt met de situatie.
De belangrijkste factoren die bijdragen aan deze uitputting zijn koudere weersomstandigheden dan normaal in het Verenigd Koninkrijk en het stopzetten van de Russische gasleveringen via Oekraïne eind december. Deze omstandigheden hebben geleid tot aanzienlijk verminderde gasopslagniveaus in het hele land. Op 9 januari hadden de Britse opslaglocaties nog maar ongeveer de helft van hun capaciteit, een daling van 26 procent vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Door deze alarmerende situatie beschikt het Verenigd Koninkrijk over minder dan een week aan gasreserves.
De impact van een vroege winter en hoge prijzen
De komst van de winter vroeger dan normaal resulteerde al in lager dan gemiddelde gasreserves in december. In combinatie met hoge prijzen had Centrica moeite om haar voorraden tijdens de kerstperiode aan te vullen. Het Verenigd Koninkrijk is niet de enige in deze benarde situatie, want de gasreserves in de Europese Unie liggen ook aanzienlijk onder het niveau van vorig jaar, gemiddeld rond 68 procent vergeleken met 83 procent.
De Britse gasopslagcapaciteit en import
De totale gasopslagcapaciteit van het Verenigd Koninkrijk is ongeveer 10 procent kleiner dan die van Frankrijk, Duitsland of Nederland, volgens Centrica. Het land is sterk afhankelijk van de import van vloeibaar aardgas (LNG), voornamelijk uit de Verenigde Staten. Het Verenigd Koninkrijk is echter verwikkeld in een hevige concurrentiestrijd met andere landen, waaronder die in Azië en Europa, om deze waardevolle ladingen.
Ondanks de lage reserves houdt de Britse regering vol dat een volledige energiecrisis onwaarschijnlijk is. Ze beweren dat het gediversifieerde en veerkrachtige energiesysteem van het land in staat zal zijn om de hele winter aan de vraag te voldoen. De Europese gasprijzen, die eind januari tot boven de 50 euro per megawattuur stegen – voor het eerst in meer dan een jaar – zijn sindsdien licht gedaald tot ongeveer 44 euro per megawattuur. Deze stijging werd toegeschreven aan factoren zoals het aflopen van een doorvoerovereenkomst tussen Rusland en Oekraïne en aanhoudende koude temperaturen.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!