Britse Europa-reset onder de loep: Starmers oprechtheid in twijfel getrokken


De belangrijkste conclusies

  • Het aanvankelijke optimisme is afgenomen na Starmers afwijzing van EU-initiatieven zoals het mobiliteitsprogramma voor jongeren en het Erasmusprogramma.
  • Het feit dat Starmer blijft vasthouden aan bepaalde rode lijnen beperkt het potentieel voor een nauwe relatie met Europa, ondanks beloften over veterinaire overeenkomsten en erkenning van beroepskwalificaties.
  • De onderhandelingsaanpak van de premier, die vertrouwt op directe contacten met nationale hoofdsteden in plaats van officiële EU-kanalen, wekt bezorgdheid in Brussel.

EU-functionarissen en -diplomaten beoordelen de aanpak van de nieuwe premier voor Europa en twijfelen aan de oprechtheid van zijn reset-retoriek. Het aanvankelijke optimisme is afgenomen na Starmers afwijzing van EU-initiatieven zoals het mobiliteitsprogramma voor jongeren en het Erasmusprogramma. Dit meldt Politico.

Ondanks warme woorden wijzen de daden op een gebrek aan inzet om opnieuw deel te nemen aan deze programma’s. De minachting van de regering voor het Erasmusprogramma leidde specifiek tot kritiek in Brussel. Ambtenaren zijn verbaasd over de negatieve reactie van hoge Labour-figuren, wat duidt op verwarring over het voorstel.

Beleidsbeperkingen van de regering

Starmer’s vasthouden aan bepaalde rode lijnen, zoals geen interne markt of vrij verkeer, beperkt het potentieel voor een nauwe relatie met Europa. Ondanks andere beloften, zoals veterinaire overeenkomsten en erkenning van beroepskwalificaties, blijven er twijfels bestaan over de oprechte wens van de regering om de relatie te herstellen.

Zorgen over onderhandelingsaanpak

Het feit dat de premier vertrouwt op directe contacten met de nationale hoofdsteden en leiders in plaats van officiële EU-kanalen, geeft aanleiding tot bezorgdheid in Brussel. Het ontbreken van een ontmoeting met de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, wordt toegeschreven aan haar focus op het vormen van haar nieuwe Commissie.

Analisten suggereren dat Brussel de vorming van een nieuwe Commissie moet afwachten alvorens de onderhandelingspositie van het VK te evalueren. De afwezigheid van een onderhandelingspartner maakt een eventuele reset nog ingewikkelder.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.