Nederland voorlopig grote winnaar van onzekerheid rond Brexit

Nederland is voorlopig de grote winnaar van de onzekerheid rond de Brexit. Uit een nieuw rapport van het Netherlands Foreign Investment Agency (NFIA) blijkt dat onze noorderburen de voorbije maanden 42 bedrijven hebben geholpen naar Nederland te verhuizen en dat de Nederlandse regering onderhandelingen voert met nog eens 250 bedrijven. Dat vertaalt zich voorlopig in 291 miljoen euro aan nieuwe investeringen en 1.923 jobs.

Michiel Bakhuizen, woordvoerder van het Netherlands Foreign Investment Agency (NFIA), bevestigt onderhandelingen te voeren met meer dan tweehonderdvijftig bedrijven die momenteel een belangrijke Britse vestiging hebben. Reden is de grote onzekerheid die in Groot-Brittannië rond de Brexit is gegroeid. De betrokken bedrijven vrezen hierdoor op een aantal problemen te zullen botsen.

Voordelen

“Buitenlandse bedrijven die hun activiteiten naar Nederland overhevelen, kunnen op aantal belangrijke voordelen rekenen,” schreef de krant The Times vorige maand nog. “Het land biedt onder meer een gunstig fiscaal regime rond bonussen. Ook op het gebied van de inkomstenbelasting worden heel wat tegemoetkomingen voorzien.”

Het Nederlandse investeringsbureau beklemtoont dat het land nog een aantal belangrijke troeven kan uitspelen om buitenlandse bedrijven aan te trekken. Daarbij komt onder meer een goede infrastructuur met belangrijke internationale verbindingen ter sprake. De haven van Rotterdam en luchthaven Schiphol zijn daarvan de speerpunten. Daarnaast wijst de organisatie op de beperkte stakingsactiviteit, samenwerkingsmogelijkheden met gerenommeerde universiteiten en een aangename leefomgeving.

Wel blijkt dat verscheidene Europese landen van de Brexit gebruik willen maken om bijkomende activiteit aan te trekken. Men verwijst daarbij naar onder meer Frankrijk, Duitsland, Luxemburg en Zwitserland. Ook Tom Enders, chief executive van de Europese vliegtuigbouwer Airbus, heeft al gewaarschuwd dat het bedrijf mogelijk zijn Britse activiteiten zou afbouwen indien het land er niet in lukt een goede relatie met de Europese Unie te behouden. Airbus heeft in Groot-Brittannië momenteel vijfentwintig vestigingen, waar in totaal veertienduizend mensen werken.

Impact

Zelfs het Britse bedrijf Dyson heeft aangekondigd zijn hoofdkwartier van Malmesbury in Engeland naar Singapore over te hevelen. James Dyson, de topman van de onderneming, staat nochtans als een groot voorstander van de Brexit bekend.

Volgens Carolyn Fairbairn, directeur-generaal van de Confederation of British Industry (CBI), tonen deze beslissingen dat bedrijven over een grote mobiliteit beschikken. “De Britse bedrijven maken zich grote zorgen dat Groot-Brittannië niet in staat zal zijn om met de Europese Unie over de Brexit een gunstig akkoord te bereiken,” zegt Fairbairn. “Het bedrijfsleven kan niet op een harde Brexit worden voorbereid. De schade aan de Britse economie zou gigantisch zijn.”

Uit een rapport van consulent Ernst & Young (EY) blijkt dat 36 procent van de Britse financiële dienstverleners plannen zou hebben om naar een andere lidstaat van de Europese Unie uit te wijken. Bij banken en makelaars loopt dat cijfer zelfs op tot 56 procent. Daarbij zijn Dublin, Parijs, Frankfurt en Luxemburg de favoriete bestemmingen.

Michiel Bakhuizen benadrukt dat elke nieuwe aankomst van een bedrijf, groot of klein, voor Nederland een succes is. Hij wijst erop dat er een toenemende interesse kan worden vastgesteld. “Twee jaar geleden werd er met een tachtigtal bedrijven gepraat,” aldus Bakhuizen. Maar dat aantal was vorig jaar al tot honderdvijftig ondernemingen aangegroeid. “Vandaag is er sprake van tweehonderdvijftig geïnteresseerden. Men mag dan ook verwachten dat die interesse nog verder zal toenemen. In Groot-Brittannië heerst er momenteel immers een grote onzekerheid, een situatie die ondernemingen bijzonder zenuwachtig maakt.”

Tewerkstelling

Vooral bedrijven uit de gezondheidssector, de creatieve industrie, de financiële dienstverlening en de logistiek zouden interesse in een mogelijke verhuis hebben laten blijken. Bakhuizen merkt op dat bij de verhuis niet enkel sprake is van een administratieve operatie. Als gevolg daarvan zal in Nederland zal ook een belangrijk aantal nieuwe banen worden gecreëerd. Liam Fox, Brits minister van buitenlandse handel, zegt in een reactie dat het bedrijfsleven nog altijd een sterke interesse in zijn land heeft. “Investeerders vertrouwen op de fundamentele kracht van de Britse economie, die kan terugvallen op een kwalitatief personeelsbestand, innovatie, een transparante regelgeving en een efficiënt belastingstelsel.”

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.