Brexit: EU wil 40 tot 60 miljard schadevergoeding voor echtscheiding

Groot-Brittannië zal uiteindelijk mogelijk een bedrag tussen 40 miljard euro en 60 miljard euro moeten betalen om zich van de Europese Unie te kunnen losweken. Dat heeft de Britse zakenkrant Financial Times berekend op basis van een aantal strategieën die door de Europese Commissie zouden worden ontwikkeld.

De plannen tonen volgens de krant ook aan dat de Europese Commissie aanstuurt op een duidelijk omlijnde scheiding, terwijl Groot-Brittannië vooral hoopt een aantal handelsrelaties te kunnen herschikken. Een aantal partijen waarschuwt echter dat deze strikte houding mogelijk tot een onvriendelijke brexit zou kunnen leiden. Michel Barnier, die namens de Europese Commissie de onderhandelingen over de brexit leidt, zegt dat Groot-Brittannië een vergoeding zal moeten betalen voor de verplichtingen die het land met de Europese Unie had aangegaan. Daarbij wordt gewezen op eerdere budget-engagementen, pensioenbijdragen, kredietgaranties en projectinvesteringen op Brits grondgebied.

Trump

De uiteindelijke compensatie zou volgens Barnier wel kunnen worden verlaagd wanneer Groot-Brittannië tegenover de Europese Unie ook na de brexit een aantal engagementen zou blijven invullen. Maar er worden wel een aantal belangrijke voorwaarden naar voor geschoven. Groot-Brittannië kan volgens de Europese Commissie alleen verder een onbelemmerde toegang tot de Europese markt behouden indien onder meer het vrij verkeer van personen, de Europese wetgeving en de Europese gerechtelijke autoriteit wordt aanvaard. “Die voorwaarden lijken voor de Britse regering echter bijzonder moeilijk aanvaardbaar,” aldus de Financial Times. “Sommige Europese diplomaten vrezen dan ook dat een vriendschappelijke scheiding bijzonder moeilijk zal worden indien iedereen bij zijn huidige standpunten blijft.” “Bovendien kan een goede relatie met de nieuwe Amerikaanse president Donald Trump Groot-Brittannië mogelijk aanzetten Europa gemakkelijker de rug toe te keren.” (mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20