Braziliaanse PT-partij van Lula overweegt verhoogde royalty’s op mijnbouwprojecten en schrikt de zakelijke sector af

Braziliaanse PT-partij van Lula overweegt verhoogde royalty’s op mijnbouwprojecten en schrikt de zakelijke sector af
De Braziliaanse presidentskandidaat Luiz Inacio Lula da Silva. (Heuler Andrey/Getty Images)

De Braziliaanse presidentskandidaat Luiz Inacio Lula da Silva, overweegt als hij verkozen wordt de royalty’s op bepaalde mijnbouwprojecten te verhogen. Daarmee schrikt de Braziliaan de zakelijke sector af, die steeds meer zijn steun lijkt uit te spreken voor Bolsonaro. 

Volgens het voorstel dat is opgesteld door mijnbouwspecialisten die voor Lula’s Arbeiderspartij (PT) werken, zou de regering een verhoogd royaltytarief in rekening moeten brengen voor mineralen met een bijzonder hoge waarde. Het voorstel is echter nog niet officieel aangenomen door de Lula-campagne. Verschillende specialisten en actoren binnen de Braziliaanse mijnbouwsector vrezen dat de royalty’s de sector serieus zullen schaden. 

Brazilië is een belangrijke exporteur van verschillende mineralen, waaronder koper, goud, nikkel en ijzererts. Het daar geproduceerde erts is bijzonder zuiver en levert doorgaans een premiumprijs op de internationale markt op.

Ook de voormalige regering-Rousseff besprak in de periode 2011 tot 2016 de mogelijke aanpassing van het systeem van royalty’s in het land. Echter kreeg het sterke tegenstand van de industrie, waarna het plan werd opgeschort. Een dergelijk aangepast systeem zou immers voordelig zijn voor concurrerende landen, als Australië en Canada, zeggen verschillende specialisten tegen Reuters

“De invoering van een speciale mijnbouwheffing zal investeerders afschrikken en onze concurrenten blij maken, vooral de Australiërs,” zei Rinaldo Mancin, hoofd institutionele betrekkingen bij het Braziliaanse mijnbouwinstituut (Ibram).

Dergelijke voorstellen zorgen ervoor dat de steun voor Bolsonaro binnen het Braziliaanse bedrijfsleven toeneemt. “Bijna alle mensen die ik ken zullen op Bolsonaro stemmen”, zei een CEO op belofte van anonimiteit tegen Financial Times. “Ze zullen het niet in het openbaar zeggen, maar het gaat goed onder Bolsonaro en ze vertrouwen Lula niet. Ik verwacht dat de grote meerderheid van het bedrijfsleven op Bolsonaro stemt”.

Spannende verkiezingen

Lula, een voormalige vakbondsleider die Brazilië van 2003 tot 2011 regeerde, heeft vaak gezegd dat de staat een grotere rol in de economie moet spelen. Veel van zijn voorstellen, zoals nieuwe belastingen op dividend- en rentebetalingen, zijn door de markt met tegenstand ontvangen

Desondanks heeft de Braziliaan in de meeste peilingen een voorsprong van dubbele cijfers, maar dat verschil is kleiner geworden nu beide kandidaten zich opmaken voor de eerste stemronde op 2 oktober. De voorsprong op Bolsonaro bedraagt momenteel 14 procent, zegt opiniepeiler Datafolha. Volgens het onderzoek krijgt Lula 47 procent van de kiezers achter zich, tegenover 33 procent voor Bolsonaro. 

Bron: Gustavo Minas/Getty Images

“Gevangenis, gedood worden of de overwinning”

Een dergelijke uitkomst zou echter betekenen dat er een tweede stemronde georganiseerd zou moeten worden. In de verwachte tweede ronde zou Lula vervolgens 54 procent van de stemmen krijgen, voorspellen analisten. Een overwinning van Lula zou overigens betekenen dat Bolsonaro zijn politieke loopbaan permanent afsluit, aldus de president.

“Als het Gods wil is zal ik doorgaan, maar als dat niet zo is, zal ik de presidentiële sjerp doorgeven en met pensioen gaan”, zei hij op het evangelistische streamingkanaal Collab

Daarmee laat Bolsonaro echter een tegenstrijdig geluid horen, aangezien hij recentelijk ook heeft laten doorschemeren dat hij de uitslag waarschijnlijk niet zal accepteren als de verkiezingen in zijn nadeel uitvallen. Hij heeft gezegd dat hij slechts drie mogelijke toekomstbeelden heeft: “gevangenis, gedood worden of de overwinning”. Verschillende deskundigen verwachten daarom een institutionele crisis in het land, die mogelijk maanden zal voortduren.

Bron: Gustavo Minas/Getty Images

Strijd

De verkiezingen beginnen onderwijl grimmige vormen aan te nemen, waarbij aanhangers van beide kampen elkaar te lijf gaan. Carlos Melo, professor Politieke Wetenschappen aan de Insper Universiteit in Sao Paulo, waarschuwt dat het politieke geweld het nieuwe normaal dreigt te worden in het land. 

“Het is meestal beperkt gebleven tot het gemeentelijk niveau, maar we zien nu als gevolg van de radicale polarisatie, dat het ook het federale niveau bereikt”. Daarbij wijst hij met de beschuldigende vinger naar Bolsonaro, die zijn politieke campagne neerzet als een “strijd tussen goed en kwaad” en de steun van de voormalige president Donald Trump heeft gekregen.

Terwijl Lula’s campagne erop gericht is de Brazilianen ervan te overtuigen dat Bolsonaro een bedreiging voor de democratie is, schildert Bolsonaro zijn tegenstander af als een radicale socialist en een “criminele dreiging die alleen via fraude kan winnen”. Hij noemde de verkiezingen daarnaast een strijd tussen “het goede” en “het linkse kwaad”, en waarschuwde dat de terugkeer van Lula een “stap terug” zou zijn en “communisme” en “genderideologie” zou inluiden.

(kg)

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.