Brandverzekering wordt volgend jaar duurder door stijgende bouwprijzen

We zullen volgend jaar meer moeten betalen voor onze brandverzekering. Dat is een gevolg van de indexering van de premies.

Waarom is dit belangrijk?

De premies van de brandverzekeringen worden meestal jaarlijks geïndexeerd. Dat gebeurt op basis van de evolutie van de zogenaamde ABEX-index. De index, die is opgesteld door een team van experts, volgt de evolutie van de kostprijs van de bouwmaterialen en de loonkosten. De ABEX-index staat ook vermeld in je contract.

In het nieuws: De ABEX-index is gestegen van 1.004 naar 1.041.

  • Dat betekent dus dat het prijskaartje van de brandverzekering met minstens 3,7 procent zal stijgen vanaf volgend jaar.
  • Die toename is eerder bescheiden in vergelijking met 2022. Toen was de index geklommen van 906 naar 1.004, wat een stijging met maar liefst 10,8 procent was. Het ging toen wel om een recordstijging. Door de immens hoge inflatie waren de prijzen van staal, hout en isolatie de hoogte ingeschoten.

Ex

Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer