Bouwmaterialen in korte tijd met 15 – 25% gestegen

Geschreven met input van Creon.

Zoals steeds meer blijkt zijn de prijsstijgingen enorm aan het worden, zo ook op bouwmaterialen. Door de recente oorlogssituatie in Oekraïne is er een stijging gemeten van 15 tot 25%. Bekijk dus goed wat u bestelt en hoe de verschillen goed in de gaten. Ramen en deuren zijn echte blikvangers van het exterieur. Zij bepalen de buitenkant van het huis. Het type ramen en deuren en de kleur die u gebruikt zijn daarom belangrijk voor de uitstraling. De keus welk materiaal te gebruiken om een optimaal resultaat te krijgen en tegelijkertijd een prettige oplossing voor uw portemonnee te realiseren roept een aantal vragen op.

Welk effect hebben de prijsstijgingen nu echt?

Ramen en deuren worden van aluminium, kunststof of hout gemaakt. Alle drie goede materialen die hun eigen specifieke kwaliteiten hebben. De vraag naar de grondstoffen van deze producten is hoog. Hout wordt massaal door het buitenland opgekocht en de levering vanuit Rusland en de Oekraïne is zo goed als gestagneerd. Levering van ijzer en staal uit deze twee landen ligt ook onder druk, mede door de sancties die opgelegd zijn aan Rusland. Dit treft vooral het ijzer waar aluminium van gemaakt wordt en het staal verwerkt in kunststof kozijnen zodat ze steviger van constructie worden.

Voor de productie van ramen en deuren is energie nodig, net als voor het fabriceren van het glas. Dat de energieprijzen gestegen zijn is geen verrassing, u merkt dit aan uw eigen energienota, maar het zijn wel extra kosten die doorberekend worden in het fabriceren van de producten. Daarbij is de vraag aan bouwmaterialen enorm gestegen, mede doordat Nederland aan het klussen is geslagen tijdens de coronapandemie, dus de prijsstijging als gevolg van vraag en aanbod, samen met schaarste in de voorraad komt er nog eens bij. Tel daarbij de toegenomen transportkosten op en er ontstaat een redelijk totaal overzicht.

Welk materiaal te kiezen.

Met deze prijsverhogingen in het achterhoofd wordt het kiezen van ramen en deuren nog eens zo belangrijk. U bepaalt tenslotte voor hoelang u wilt genieten van uw investering en wat u daaraan wilt uitgeven. Aluminium garandeert u zo’n veertig jaar woonplezier, kunststof zo’n dertig jaar en hout kan ook een lang leven beschoren zijn, mits goed onderhouden. Onderhoud is dus ook iets om over na te denken. Waar hout intensief behandeld moet worden om een lange levensduur te garanderen is voor kunststof en aluminium eenvoudig schoonhouden voldoende. Bij beiden zijn de kozijnen ook nog eens isolerend, brandwerend en vormen ze een solide beveiliging tegen inbraak.

Welke uitvoering past het best.

Hoe meer materiaal gebruikt wordt om ramen en deuren te produceren, hoe hoger de kosten. Zeker gezien de prijsstijgingen is dat iets om mee te nemen in de keuzes. Het prettige is wel dat verschillende materialen moeiteloos te combineren zijn. Aluminium kozijnen met kunststof ramen en deuren zijn geen uitzondering. U combineert de sterkte en het lichte gewicht van aluminium met de uitstraling van kunststof dat in allerlei uitvoeringen verkrijgbaar is, van strak modern tot in landelijke houtlook en in zo goed als iedere kleur die u voor ogen heeft. Ook als u graag de verschillende onderdelen onderling in kleur varieert is dat geen probleem. Houdt er bij de bestelling wel rekening mee dat de levertijden langer kunnen zijn, maar dan heeft u uiteindelijk wel ramen en deuren zoals u het voor ogen heeft.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20