De prijzen van veel bouwmaterialen zullen hoog blijven, zegt een studie van ING in de aanloop naar de beurs Batibouw. Het is een van de redenen waarom de nieuwbouwmarkt sputtert.
In het nieuws: Met de bouwbeurs Batibouw (vanaf 17 februari) lichten de economen van ING de Belgische bouwmarkt door. Daarbij nemen ze ook de prijzen van bouwmaterialen onder de loep.
- Ondanks de scherpe daling van de energieprijzen zijn de prijzen van energie-intensieve bouwmaterialen, zoals beton en cement, nauwelijks gedaald. “Wij verwachten dat ook in de komende maanden de prijzen van deze bouwmaterialen hoog zullen blijven”, schrijft ING.
- Volgens ING-econoom Wouter Thierie komt dit “doordat de kosten van andere essentiële inputs om deze bouwmaterialen te produceren, zoals zand, steen en klei, in twee jaar tijd met bijna een kwart zijn gestegen en deze wegen veel zwaarder dan de energiekosten in de totale productiekosten”.
- Bovendien zijn deze materialen zwaar en omvangrijk, waardoor transport duur is en er minder concurrentie is, waardoor producenten de prijzen langer hoog kunnen houden.
- Een aantal andere bouwmaterialen, zoals hout en kunststof, daalden de afgelopen maanden wel van hun piekniveau, maar liggen nog steeds veel hoger dan voor 2022.
Uitgezoomd: De hoge prijzen van bouwmaterialen remmen, samen met de flink gestegen hypotheekrente in 2023, bij particulieren in zowel de nieuwbouw- als de renovatiemarkt af.
- Het aantal verleende bouwvergunningen in de eerste tien maanden van 2023 is met 13 procent gedaald tegenover een jaar eerder.
- “Fabrikanten van bouwmaterialen, die vaak als eerste in de keten worden getroffen, hebben hun productie sterk teruggeschroefd. De productie van bouwmaterialen zoals beton, cement en bakstenen lag in november 2023 bijna een kwart lager dan begin 2022”, weet ING.
Zonnepanelen
Opmerkelijk: De hoge energieprijzen van eind 2021, begin 2022 zetten veel gezinnen aan om de energiezuinigheid van hun woning aan te pakken. In die periode piekte het aantal residentiële renovaties. Maar omdat die prijzen in 2023 weer flink gedaald zijn, valt het aantal renovatieprojecten weer fors terug en daalt de belangstelling voor energiebesparende installaties zoals zonnepanelen.
👉 “De hoge energieprijzen hadden één groot voordeel: ze korten de terugverdientijd van energetische ingrepen sterk. Nu dat de energieprijzen veel lager liggen, is die sterke prikkel weer verdwenen”, stelt ING vast.
Op lange termijn kan de renovatiemarkt wel niet anders dan groeien, zeggen de economen. “85 procent van de Belgische woningen voldoet nu niet aan de energienormen. Het aantal renovaties moet met drie tot vier worden vermenigvuldigd om de klimaatdoelstellingen in 2050 te halen.” (cv)