‘Bose-hoofdtelefoons bespieden gebruikers’

Voor een federale rechtbank in Chicago is klacht neergelegd tegen het technologiebedrijf Bose, fabrikant van hoofdtelefoons.

De klacht werd ingediend door Kyle Zak, een klant die Bose ervan beticht de gebruikers van zijn hoofdtelefoons te bespioneren. Het bedrijf zou immers opslaan welke muziek en podcasts zijn klanten beluisteren. Daarbij wordt met een beschuldigende vinger gewezen naar de applicatie Bose Connect, die moet worden geactiveerd om onder meer muziek met anderen te kunnen delen. Zak wil met een groepsgeding een zware schadevergoeding eisen voor de getroffen klanten. Ook eist hij dat Bose onmiddellijk stopt met het verzamelen en delen van de informatie van zijn gebruikers.

Privacyverklaring

Kyle Zak was volgens zijn raadsman verbaasd dat de gegevens over zijn muziekconsumptie na een registratie bij Bose Connect onder meer met het bedrijf Segment.io gedeeld bleken te worden. “Dat bedrijf verzamelt consumenteninformatie die vervolgens zonder medeweten van de betrokkene verder wordt verkocht,” aldus de raadsman. Waarnemers merken op dat ook andere bedrijven – zoals verkopers van intelligente televisietoestellen – gebruikersinformatie verzamelen. Bose zou echter hebben nagelaten om bij de applicatie Connect aan de gebruikers een privacyverklaring en gebruikersvoorwaarden voor te leggen. Zak betaalde recent 350 dollar voor de aankoop van een hoofdtelefoon van Bose. De klant ging daarbij naar eigen zeggen ook in op de suggestie van het bedrijf om de applicatie Connect te downloaden. Bose zou immers hebben aangegeven dat die applicatie een optimaal gebruik van de hoofdtelefoon garandeerde. Daarvoor moest de klant wel zijn naam en email-adres en het serienummer van het apparaat opgeven. De man zegt echter tot zijn verbazing al snel te hebben moeten vaststellen dat al zijn persoonlijke informatie door Bose ter beschikking werd gesteld van externe commerciële partijen. De klacht voert daarbij aan dat audio bijzonder veel inzichten in de persoonlijkheid, het gedrag en de voorkeuren van consument biedt. (mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20