Na Gent roepen nu ook middenveldorganisaties in Borgerhout op tot protesten. Daar is Groen aan zet om een districtsbestuur te vormen. Een coalitie kan gevormd worden met ofwel N-VA erbij, ofwel PVDA. Tegen die eerste optie klinkt nu verweer.
Key takeaways
- In Borgerhout is er nog geen districtsbestuur. Vooruit wil niet samenwerken met PVDA.
- Daarom wordt ook naar de optie met N-VA, Groen en Vooruit gekeken, tot ergernis van middenveldorganisaties.
- Het middenveld roept ook in Borgerhout op tot protest, vergelijkbaar met Gent.
De uitslag: PVDA haalde de meeste stemmen in Borgerhout, en haalde 8 zetels binnen. Groen wist ook 8 zetels te halen. N-VA volgt op 5 zetels en Vooruit op 3. Vlaams Belang hield 1 zetel vast.
Gevolgd: Groen en Vooruit moeten kiezen in Borgerhout, maar dat lukt niet.
- Borgerhout wordt al 12 jaar bestuurd door een coalitie van Groen, Vooruit en PVDA. Die laatste partij was twee weken lang aan zet om te proberen een coalitie te vormen, maar slaagde daar niet in. Vooruit staat huiverachtig tegenover PVDA. In navolging van Zelzate willen de socialisten liever niet met uiterst links samenwerken.
- Groen en Vooruit klonken zich wel aan elkaar vast: beslissingen nemen over dossiers als de Sinksenfoor en de Turnhoutsebaan wil Groen niet zonder Vooruit doen. Het is nu huidig burgemeester Mariam El Osri (Groen) die het initiatief vastgenomen heeft. Zij staat voor de keuze: neemt ze PVDA erbij om een meerderheid te halen, of toch N-VA? Door de houding van Vooruit lijkt N-VA steeds meer een optie. Het zou de eerste keer worden dat N-VA zou meebesturen in Borgerhout.
“Kiezer is duidelijk”
In het nieuws: Net zoals in Gent komt er nu ook protest in Borgerhout.
- De situatie doet denken aan Gent: ook daar had N-VA de kans om in te breken in een progressief bestuur. En net zoals in Gent komt er vanuit verschillende organisaties protest. Samira Azabar van BOEH! (Baas Over Eigen Hoofd) zegt dezelfde zorgen te hebben. “Onze inzet is vergelijkbaar. We staan in nauw contact met de mensen die actievoerden in de Arteveldestad. Wat daar gebeurde, was legitiem. Dat zijn onze zorgen net zo goed”, vertelt ze aan Gazet van Antwerpen.
- “Er heerst veel onbegrip over het uitblijven een progressief bestuur. Bijna zeventig procent van de Borgerhoutenaren stemde links. Toch worden er nog steeds gesprekken gevoerd met N-VA. Onbegrijpelijk, want de kiezer heeft duidelijk gemaakt wat hij wil”, vindt Azabar.
- Daarom roepen BOEH! en Hart Boven Hard op tot een vergelijkbare actie: ook in Borgerhout wordt er vrijdagavond om 19 uur verzameld aan het districtshuis met kaarsjes, slogans en pancartes. Het doel is “de druk opvoeren en duidelijk maken dat er geen andere optie is dan een progressief bestuur”, aldus Azabar.
- “Een samenwerking met N-VA zou niet alleen de kiezers verraden, maar ook een fundamentele breuk zijn met het progressieve hart van Borgerhout”, zegt ze. In Gent leidden de protesten uiteindelijk naar een coalitie zonder N-VA. De actievoerders hopen dat het protest in Borgerhout hetzelfde effect geeft.