Bootjevaren met Roman Abramovich

De Russische oliemagnaat Roman Abramovich (41), die vooral bekendheid geniet als voorzitter van de Engelse Premier Leagueclub Chelsea, wordt met een fortuin van 18 miljard dollar door Forbes Magazine gerangschikt als de 11de rijkste man ter wereld.

Abramovich heeft een voorliefde voor megajachten en laat momenteel de laatste hand leggen aan wat  het grootste yacht ter wereld moet worden.

De scheepswerf Blohm & Voss, een filiaal van het Duitse ThyssenKrupp Marine Systems, bouwt op een geheime plaats rond Hamburg aan een boot, waarvan men vandaag enkel weet dat hij de naam Eclipse zal meekrijgen en meer dan 160 meter lang wordt.

De Eclipse zal over 2 landingsplatforms voor helikopters beschikken, evenals over verschillende jacuzzi’s, een zwembad, drie reserveboten en een privé-onderzeeër. Om veiligheidsredenen zal het  jacht worden voorzien van een anti-raketsysteem en een aantal bewegingssensoren.

Abramovich is niet aan zijn proefstuk toe. Naast de Eclipse bezit hij nog 3 megajachten, waaronder de Pelorus (114 meter lang) en de Ecstasea (86 meter). Een vierde schip, de 112-meter lange Grand Bleu, deed Abramovich onlangs cadeau aan een zakenrelatie.  Abramovich heeft ondertussen 400 mensen full-time in dienst op zijn verschillende jachten.

Omdat moderne jachten steeds groter en complexer worden, neemt ook de nood aan gekwalificeerd personeel toe. De Britse Royal Navy speelt in op die tendens en biedt sinds kort een opleiding aan om scheepspersoneel te vormen. Eén van de eerste klanten is Roman Abramovich. De lonen van het personeel in de luxevaart liggen iets lager dan dat van hun opdrachtgevers. Volgens de rekruteringssite Crewfinders.com verdient de kapitein van een yacht van 30 meter zo’n € 50.000 op jaarbasis, grotere boten betalen meer. Dekhulpjes moeten het doen met € 30.000 per jaar; stewards met € 45.000.

Daaraan hangt wel een vette bonus: ze passeren hun leven aan boord van ’s werelds mooiste privé-jachten.

Meer