Boerenprotest in Brussel ontspoort: stevige confrontaties met de politie

De landbouwers zouden hun aanhoudende protesten over een andere boeg gooien. Er werd ingezet op ‘symbolische acties’, klonk het. Maar wat blijkt: uiteindelijk ontaardt ook dit protest in ordinaire confrontaties met de politie.

  • In Brussel vandaag opnieuw pure verkeersellende. Er wordt nog eens geprotesteerd door de landbouwers. Ze blijven zich verzetten tegen de Europese Natuurherstelwet, ook al lijkt die gesneuveld na het ‘njet’ van Hongarije. Vandaag komen de Europese ministers van Landbouw samen om daar verder over te vergaderen. De boeren krijgen nu al een derde van de volledige EU-begroting.
  • Het protest concentreert zich in de Europese wijk. Tractoren blokkeren de weg nabij het Schumanplein, en de politie probeert dit te doorbreken. Daarbij zouden voertuigen in beslag zijn genomen, weet de VRT. Verschillende tunnels naar het centrum van Brussel zijn afgesloten. Sommige metrostations zijn moeilijk bereikbaar en bussen volgen omleidingen, waarschuwt de MIVB. Ook zijn er files ontstaan op de E40 vanaf Luik. Vanuit Vlaanderen bleven de files in de ochtendspits wel beperkt.
  • Volgens de boeren zelf gaat het vooral om een “symbolische actie”. In de Wetstraat, ter hoogte van het kruispunt met de Willem de Zwijgerstraat, is een actiemoment voorzien. Op het Luxemburgplein werd een grote stropop neergezet door de landbouwers en zal er ook “een bos geplant worden”. Daarbij willen de actievoerders vooral onzichtbaar blijven: bewakingscamera’s rond het plein werden verduisterd om identificatie tegen te gaan.
  • Niet toevallig werden recent drie boeren die agenten bedreigd of verwond hadden op de betoging van februarigeïdentificeerd aan de hand van camerabeelden. Een van hen zal alvast voor de rechter moeten verschijnen, de andere twee worden nog verhoord.
  • Louter symbolisch blijken de protesten echter niet te zijn: de boeren schuwen andermaal het geweld niet. Rond 11 uur kwam het tot een bitse confrontatie met de politie, en de sfeer rond de Wetstraat werd steeds grimmiger. De landbouwers gooiden met eieren naar de pers, de ordediensten kregen stro, mest en zelfs vuurwerk naar zich toegeworpen. Daarop werd onvermijdelijk het waterkanon en ook traangas ingezet in een poging de woedende menigte uiteen te drijven.
Meer