Boeing kiest Amerikaanse verkiezingsnacht om eng nieuws mee te delen

De Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing heeft meer details gegeven over het defect waardoor een vliegtuig van de Indonesische luchtvaartmaatschappij Lion Air is neergestort.

In de nasleep van de ramp met een Boeing 737 Max 8 van de Indonesische luchtvaartmaatschappij Lion Air, waarbij op 29 oktober 189 mensen het leven lieten, heeft de Amerikaanse vliegtuigconstructeur een opmerkelijke verklaring vrijgegeven.

Volgens Boeing werd de ramp veroorzaakt door slecht functionerende sensoren die piloten verplichten een knop ingedrukt te houden op de boordcomputer van het toestel omdat het vliegtuig anders denkt dat het de daling heeft ingezet. Het defect kan ook bij andere toestellen van types 737 Max 8 en 737 Max 9 voorkomen.

Probleem met de angle-of-attack-sensor

Het gaat meer bepaald om de angle-of-attack-sensor of ‘invalshoeksensor’, die er voor moet zorgen dat het vliegtuig zijn neus recht houdt, maar die in uitzonderlijke gevallen foute informatie aan het toestel doorgeeft, eens de autopiloot werd uitgeschakeld. Het probleem met de sensor maakt dat het vliegtuig denkt in volle vlucht tot stilstand te zijn gekomen, waarna het zijn neus naar beneden gaat richten om de snelheid te maken die het denkt nodig te hebben om te blijven vliegen.

Boeing denkt dat het niet nodig is de toestellen aan inspecties te onderwerpen, maar benadrukt dat piloten die met foute informatie worden geconfronteerd best de richtlijnen volgen die in de handleiding van het toestel staan genoteerd. Dat moeten piloten sowieso doen, zegt Boeing, al kan het iets moeilijker worden wanneer onderdelen beginnen te haperen en het alarm afgaat.


© Getty Images

Drie dagen om handleiding aan te passen

De Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA heeft luchtvaartmaatschappijen drie dagen gegeven om hun handleidingen aan te passen en indien nodig er de informatie aan toe te voegen die piloten leert hoe het probleem aan een diagnose te onderwerpen en het aan te pakken.

Volgens de FAA kan het probleem ‘de bemanning in de problemen brengen bij de controle over het toestel en kan het leiden tot een aanzienlijk hoogteverlies, een overdreven neerwaartse beweging van de neus van het vliegtuig tot een mogelijke aanraking met de grond’.

Volgens veiligheidsspecialisten van de Indonesische Dienst voor Transport, was de sensor daags voor de catastrofe nog vervangen, omdat die tijdens een eerdere vlucht voor problemen had gezorgd. Het probleem laat de computer in de waan dat het vliegtuig in de lucht tot stilstand is gekomen, waarna het abrupt koers naar beneden zet om de snelheid te maken die nodig is om te blijven vliegen.


© EPA

Timing van de aankondiging op zijn minst opmerkelijk

De FAA behoudt het recht voor om in een later stadium Boeing alsnog te verplichten het betrokken materiaal en/of de software in het toestel opnieuw te ontwikkelen. Daarvoor moet het lopende onderzoek eerst worden beëindigd.

Volgens luchtvaartspecialisten doet de aankondiging van Boeing zonder meer wenkbrauwen fronsen die de onderzoekers zullen verplichten na te gaan wat de piloten deden, hoe de bemanning werd getraind en of de toestellen op de correcte manier werden onderhouden.

Als piloten niet meer op de sensor kunnen rekenen wordt de situatie volgens specialisten levensgevaarlijk, omdat de combinatie van snelheid en stijgingshoek cruciaal is. Piloten weten dat.

Opmerkelijk is ook het tijdstip dat Boeing uitkoos om de aankondiging over het gevaar de wereld in te sturen – op de avond van de Amerikaanse tussentijdse verkiezingen, waneer de focus van de nieuwsmedia wel degelijk elders lag.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.