Key takeaways
- De Chinese regering heeft alle aankopen van Boeing-vliegtuigen stopgezet te midden van de handelsspanningen met de VS.
- China verbiedt de aankoop van luchtvaartapparatuur en onderdelen van Amerikaanse bedrijven.
- Ondanks tegenslagen blijft China op de lange termijn een cruciale markt voor Boeing vanwege de voortdurende onderhoudsbehoeften.
Het escalerende handelsconflict
Het escalerende handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China heeft gevolgen voor de luchtvaartindustrie. Als reactie op de Amerikaanse invoerheffingen van 145 procent op Chinese importproducten, heeft de Chinese regering haar luchtvaartmaatschappijen opgedragen om geen Boeing-vliegtuigen meer aan te schaffen. Door deze beslissing wordt de prijs van Boeing-vliegtuigen voor Chinese luchtvaartmaatschappijen verdubbeld.
Naast het stopzetten van vliegtuigbestellingen, verbiedt de richtlijn ook de aankoop van luchtvaartuitrusting en onderdelen van Amerikaanse bedrijven. Deze stap weerspiegelt de vergeldingsmaatregelen van China na de tariefverhoging van de VS. De 125 procent tarieven die China op Amerikaanse goederen heft, zouden de kosten van in Amerika gemaakte vliegtuigen en reserveonderdelen aanzienlijk opdrijven, waardoor Boeing-vliegtuigen grotendeels onbetaalbaar worden voor Chinese luchtvaartmaatschappijen.
Betrokken luchtvaartmaatschappijen
China’s drie grootste luchtvaartmaatschappijen, Air China, China Eastern Airlines en China Southern Airlines, hadden eerder gepland om tussen 2025 en 2027 een aanzienlijk aantal Boeing vliegtuigen in hun vloot op te nemen. Deze plannen zijn nu echter tenietgedaan door de handelsspanningen.
Ondanks deze tegenslag blijft de vraag naar commerciële vliegtuigen in China immens. Prognoses geven aan dat China in de komende twee decennia goed zal zijn voor ongeveer 20 procent van de wereldwijde vraag naar vliegtuigen. Alleen al in 2018 was China goed voor bijna een kwart van de totale productieorders van Boeing.
Recente tegenslagen
De afgelopen jaren is het aantal grote Boeing-orders uit China echter gedaald als gevolg van handelsgeschillen en interne uitdagingen voor de Amerikaanse lucht- en ruimtevaartgigant. China was met name het eerste land dat de Boeing 737 Max in 2019 aan de grond hield na twee fatale crashes. De daaropvolgende handelsspanningen met zowel de regering-Biden als de regering-Trump hebben er verder toe bijgedragen dat Chinese luchtvaartmaatschappijen grotendeels voor Airbus-vliegtuigen hebben gekozen.
De problemen van Boeing werden nog verergerd door een kwaliteitscrisis in januari 2024, toen een deur van een van de vliegtuigen tijdens de vlucht losraakte. Ondanks deze tegenslagen geloven analisten dat China op de lange termijn een cruciale markt voor Boeing blijft. Zij wijzen erop dat Chinese luchtvaartmaatschappijen nog steeds honderden Boeing-vliegtuigen exploiteren die voortdurend onderhoud, reparaties en uiteindelijk vervangingen nodig hebben.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!