Bloeit Cuba open? Kleine ondernemers krijgen meer ademruimte

De economie van het Caraïbische eiland wordt al decennialang strak gepland door de staat. Gisteren werden er met een historische economische hervorming verschillende mogelijkheden aangereikt voor kleine ondernemers in het land.

Sinds de revolutie van Fidel Castro in 1959 bleef het kleine Cuba een marxistische staat waarbij de overheid vrijwel alle aspecten van de samenleving plant en uitvoert. Dit betekent ook dat een eigen zaak starten op het eiland niet vanzelfsprekend was. Tot vandaag.

Naar aanleiding van een slabakkende economie ziet het er naar uit dat de Cubaanse regering toch een beroep zal doen op haar burgers met ondernemingszin. Voorheen mocht er voor 127 economische activiteiten een zaak worden opgericht. Vandaag is die lijst uitgebreid naar meer dan 2.000 activiteiten. Het is een historische overwinning voor progressieve Cubaanse economen, die al jarenlang ijverden voor meer vrijheid voor kleine zaakvoerders om de economie te ondersteunen.

600.000 ondernemers

De Cubaanse economie zit al enige tijd in het slop. Die was al jaren aan het stagneren en kromp in 2020 met zo’n 11 procent, mede dankzij de pandemie. Cuba is namelijk grotendeels afhankelijk van haar toeristische sector.

President Miguel Diaz-Canel kondigde vorig jaar verschillende hervormingen aan om de crisis aan te pakken. Hierbij werd de export opgevoerd, in een poging om de binnenlandse productie op te krikken. Nu zullen ook kleine ondernemers dus meer bewegingsvrijheid krijgen. Er zijn er ongeveer 600.000 van hen in Cuba, en dat getal zal enkel aanzwellen. Op dit moment is maar 13 procent van de bevolking zelfstandige. Daarvan werken er ongeveer 40 procent in de toeristische sector of binnen het openbaar transport.

Oudste handelsembargo

Een andere reden voor de crisis is het aanhoudende embargo met de Verenigde Staten. Overigens het langst staande handelsembargo ooit. Ook daar gaat het de laatste jaren langzaamaan de goede kant op.

In 2015 werden er verschillende beperking op reizen tussen de VS en Cuba opgeheven door de regering-Obama. Later dat jaar hadden president Barack Obama en Raúl Castro, broer van Fidel Castro en toenmalige president van Cuba, een historische ontmoeting. Het was de eerste keer in 50 jaar dat leiders van de twee landen elkaar de hand schudden.

Trump plaatste Cuba in de laatste week van zijn presidentsschap wel terug op de lijst van ‘staatssponsors van terrorisme’.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20