Bloedtest moet burnout onomstotelijk identificeren

In de toekomst moet het mogelijk worden om met een eenvoudige bloedtest een burnout te kunnen vaststellen. Dat zegt Lode Godderis, professor arbeidsgeneeskunde aan de Universiteit Leuven.

De wetenschapper start daarvoor een onderzoek, dat de stressgenen van de mens zou moeten kunnen identificeren. Dat moet in de toekomst aan artsen de mogelijkheid bieden om een burnout gemakkelijker aan te tonen en op te volgen. Daardoor zou het ook mogelijk worden om de bepalen wanneer een patiënt opnieuw klaar is om het werk te hervatten. Professor Godderis wil honderdtwintig proefpersonen gedurende een periode van zes maanden opvolgen. Op dit ogenblik bestaan voor de diagnose van een burnout geen vastomlijnde formules. Patiënten die tekenen van emotionele uitputting vertonen, worden meestal gevraagd een vragenlijst in te vullen. Aan de hand van die antwoorden zal de arts proberen te bepalen of er sprake is van een burnout. Maar zelfs daarover bestaat onder de specialisten geen eensgezindheid.

Behandeling

Nochtans vormt de burnout een belangrijk probleem. Uit cijfers van de Rijksdienst voor Ziekteverzekering (Riziv) twee jaar geleden blijkt immers dat ruimschoots achtduizend werknemers meer dan twaalf maanden wegens een burnout met ziekteverlof waren gestuurd. Een veelvoud was bovendien gedurende kortere periodes afwezig. Professor Godderis zegt dat een burnout door de bloedtest niet langer een vaag omschreven aandoening blijft, maar bovendien ook als een ziekte zal kunnen worden erkend. De Leuvense wetenschapper merkt verder op dat de test ook een duidelijk onderscheid zal maken tussen een depressie en een burnout, waardoor de patiënt onmiddellijk de gepaste behandeling zal kunnen aangeboden krijgen. Bedoeling van het onderzoek is te bepalen op welke genen onder invloed van stress veranderen en onder chronische druk tot een burnout zouden kunnen bijdragen. Professor Godderis hoopt over drie jaar een eenvoudige bloedtest voor de identificatie van een burnout op de markt te kunnen brengen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20