Frisdrankenmaker zet ‘blockchain’ in zijn bedrijfsnaam; aandeel stijgt met 500%

Een Amerikaanse beursregulator waarschuwt investeerders voor potentiële fraude bij bedrijven die het woord “blockchain” of “crypto” aan hun naam toevoegen.

De waarschuwing komt er nadat aandelen in het frisdrankenbedrijf Long Island Iced Tea Corp donderdag met 500% waren gestegen. Dat gebeurde nadat het bedrijf z’n naam had veranderd in Long Blockchain Corp.

Het bedrijf, dat nog nooit winst heeft gemaakt, meldde in een beursbericht dat het zijn activiteiten voortaan zou richten “op de voordelen van de blockchaintechnologie”.

Long Blockchain Corp wordt zo de volgende in een reeks van kleinere Amerikaanse bedrijven die hun waarde op 24 uur zien verdubbeld. Dat gebeurt simpelweg door een verwijzing naar de digitale economie of cryptomunten in hun naam op te nemen.

In oktober had het Britse bedrijf On-line Plc, dat investeert in internetbedrijven, zijn bedrijfsnaam veranderd in On-line Blockchain Plc. Het aandeel ging op 24 uur met 394% de hoogte in. Beursspecialisten verwijzen naar soortgelijke misbruiken in het begin van deze eeuw. Toen voegden velen de extensie ‘ .com’ aan hun bedrijfsnaam toe. Ze konden zo profiteren van de tsunami van investeringsgeld die uiteindelijk de dotcom-crash zou veroorzaken.

De Financial Industry Regulatory Authority  vaardigde donderdag nog eens een waarschuwing uit. Daarin wordt investeerders aangemaand uiterst voorzichtig te zijn met de aankoop van aandelen van bedrijven die grote winsten beloven vanuit activiteiten gerelateerd aan cryptomunten zoals de bitcoin.