In Blankenberge staat er vanavond vanaf 19.30 uur een heel bijzondere gemeenteraad op de planning. Via een geheime stemming zullen daar namelijk de nieuwe schepenen én de burgemeester gekozen worden.
Key Takeaways
- De vijf partijen in Blankenberge zijn er de voorbije twee maanden niet in geslaagd om een bestuursakkoord te vinden.
- Volgens het nieuwe gemeentedecreet moet het stadsbestuur dus bepaald worden via een geheime stemming.
- Omdat de twee grote blokken evenveel verkozenen hebben, is de uitslag van die geheime stemming zeer moeilijk te voorspellen.
De recente gemeenteraadsverkiezingen van 13 oktober verliepen volgens het nieuwe decreet ‘Versterking lokale democratie’ van Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open Vld). Daarin stond onder andere dat het stemmenkanon van de grootste partij automatisch burgemeester werd.
Daarnaast geeft het decreet ook het initiatiefrecht voor het vormen van een gemeentebestuur aan de grootste partij. Dat initiatiefrecht geldt voor twee weken, waarna het eventueel aan de twee partij is, enzovoort. Een belangrijk toevoeging daarbij is dat er een ondertekende voordrachtsakte moet zijn voor de installatievergadering van de nieuwe gemeenteraad.
Geen deal in Blankenberge
Dat laatste is in de meeste gemeenten gelukt, maar dus niet in Blankenberge (en Willebroek). De N-VA van voormalig burgemeester Daphné Dumery haalde daar 8 zetels. Maar Team Blankenberge van de huidige liberale burgemeester Björn Prasse wist ook 8 zetels te halen.
Beiden weigeren met elkaar samen te werken. cd&vplus (4 zetels) klikte zich vast aan de N-VA, maar samen slaagden ze er niet in Vooruit (4 zetels) te overtuigen. Die wilden namelijk in zee gaan met Team Burgemeester. Tot slot is er ook nog Vlaams Belang (3 zetels), waarmee niemand wil samenwerken.
Geheime stemming
Als gevolg daarvan zal het college van burgemeester en schepenen gekozen worden via een geheime stemming. Die wordt maandagavond gehouden tijdens de installatievergadering van de nieuwe gemeenteraad.
Hoe werkt het?
- Er wordt eerst gekozen voor gemeenteraadsvoorzitter, daarna voor de vijf schepenfunctie en tot slot voor de voorzitter van het bijzonder comité.
- Alle partijen kunnen voor iedere functie iemand voordragen.
- Daarna volgt er telkens een geheime stemming. Die gebeurt handmatig, met geplooide briefjes in een urne.
- Als bij die geheime stemming één kandidaat een absolute meerderheid heeft (14 van de 27 stemgerechtigden dus) dan krijgt die de functie. Als dat niet het geval is, volgt er een nieuwe stemming tussen de twee topkandidaten. Als ook dat gelijk is, gaat de functie naar degene met de meeste voorkeurstemmen.
- De burgemeester wordt niet gekozen via een geheime stemming. De sjerp gaat automatisch naar de grootste stemmentrekker van de grootste partij binnen de coalitie. Als Team Burgemeester minstens één schepen heeft, blijft Björn Prasse dus aan als burgemeester.
Sleutelfunctie voor Vlaams Belang
Er hebben zich de voorbije maanden in Blankenberge twee blokken van elk twaalf gemeenteraden gevormd. Het gaat om Team Burgemeester (8) en Vooruit (4) aan de ene kant en N-VA (8) en cd&vplus (4) aan de andere kant. Daardoor wordt het heel moeilijk om de uitslag van de geheime stemming te voorspellen. Als al deze gemeenteraadsleden volgens de partijlijn stemmen, zullen de drie verkozenen van Vlaams Belang doorslaggevend zijn.
Wat Vlaams Belang zal doen, is ook moeilijk te voorspellen. De partij stelde recent zelf voor om een afspiegelingscoalitie te maken. “De 2 grootste partijen N-VA en Team Blankenberge krijgen elk 2 zetels, cd&v en Vooruit elk 1 zetel en ook het Vlaams Belang 1 zetel”, klonk het. De andere partijen lijken daar geen gevolg aan te zullen geven.
Willebroek
Dinsdagavond staat overigens exact hetzelfde te gebeuren in Willebroek, de enige andere Vlaamse gemeente die ook geen stadsbestuur wist te vormen voor de deadline.