Bitcoin breekt door grens van 69.000 dollar en schiet naar hoogste koers ooit

Bitcoin breekt door grens van 69.000 dollar en schiet naar hoogste koers ooit
De Miami Bull, symbool van Bitcoin-optimisme – Getty Images

Het was dinsdagnamiddag zover: Bitcoin ging door het plafond van 69.000 dollar – tot circa 69.170 dollar – en bereikte daarmee een nieuwe all-time high. Cryptobeleggers zijn in de ban van de volgende vraag: wat gaat de koers doen nu het record van november 2021 gebroken is?

In het nieuws: Bitcoin zet zijn indrukwekkende klim – 55 procent koerswinst in amper een maand tijd – verder en zet de kroon op het werk met de hoogste koers ooit.

  • Nadat BTC de grens van 68.000 dollar overschreed op de Aziatische markten, schoot de koers dinsdagnamiddag door tot 69.170 dollar.
  • Het vorige record dateert van november 2021 en lag rond een kleine 69.000 dollar, enigszins afhankelijk van welk cryptoplatform je als referentie neemt.
  • De website Coinmarketcap beschouwde 68.789,63 dollar als het te kloppen record, andere platformen legden de lat iets hoger op 68.828 dollar of 68.999,99 dollar.
  • Omgerekend naar euro’s bereikte de waarde van Bitcoin eerder deze week al een recordhoogte bereikt, maar de hele cryptogemeenschap keek toch uit naar een koers in dollars ruim boven 69.000.

Wat nu? De grote vraag is of Bitcoin na dit nieuwe record vrolijk blijft doorstomen, dan wel meteen gaat terugvallen omdat speculanten hun winsten zullen nemen. De eerste indicaties wijzen op een terugval, tot circa 67.000 dollar in de eerste handelsmomenten na de piek, maar in cryptoland kan alles natuurlijk snel keren.

  • Volgens het onderzoeksbureau Kaiko is het handelsvolume in Bitcoin in de aanloop naar het nieuwe record gestegen naar het hoogste peil sinds mei 2021.
  • Dat lijkt te bevestigen dat de eerder dit jaar goedgekeurde Amerikaanse Bitcoinfondsen (ETF’s) tot een instroom van nieuwe beleggers geleid heeft, wat de dagelijkse vraag naar BTC fors opkrikt.

Halving

Hoe dan ook staat er in april nog een groot evenement op de crypto-agenda: de ‘halving’.

  • Het gaat om het ingebouwde systeem waarbij de beloning voor de uitgifte van nieuwe Bitcoins gehalveerd wordt, wat het aanbod afremt.
  • Historisch gezien gaat de koers rond de halving telkens flink omhoog, gevolgd door een stabiele periode.

👉 “Halveringen van Bitcoin-voorraadstijgingen hebben per definitie minder impact na verloop van tijd”, nuanceert Ashley Oerth van vermogensbeheerder Invesco. “Toen de eerste halving plaatsvond, groeide het totale Bitcoin aanbod met ongeveer 25 procent per jaar en daalde daarna tot 12,5 procent met de halvering in november 2012. Vandaag de dag groeit het aanbod met ongeveer 1,7 procent per jaar en zal het in april dalen naar een groeipercentage van ongeveer 0,8 procent per jaar.”

“Desondanks lijkt het verhaal van de halvering nog steeds enig gewicht te hebben, waarbij sommige analisten verwachten dat de halvering toch zal bijdragen aan een positief sentiment rond BTC.”

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.