Bitcoin kan nooit winnen, want de overheid zal de controle over het geld nooit loslaten

Cryptomunten hebben geen enkele toekomst. De autoriteiten zullen immers nooit de controle over het geldsysteem willen opgeven. Dat betoogt columnist Jim Edwards in Business Insider.

De bitcoin belooft anonimiteit en onafhankelijkheid en dat kunnen de autoriteiten volgens Edwards nooit toelaten. Een systeem op basis van cryptomunten zou immers het einde van de macht van de overheid betekenen en dat zullen regeringen nooit dulden. “Op dit ogenblik heeft de markt van de cryptomunten nog een waarde van 531 miljard dollar,” aldus Jim Edwards. “Dat is echter een gevoelige terugval tegenover een piek van 830 miljard dollar. De cryptomunten hebben in minder dan één maand tijd 36 procent van hun waarde verloren. Dat moet als een crash van de markt worden gecatalogeerd.” “Die achteruitgang lijkt voor sommigen onlogisch, aangezien de cryptomunt vaak als het betaalmiddel van de toekomst wordt bestempeld. Toch zijn er een aantal redenen die de argwaan tegen de bitcoin en andere virtuele valuta motiveren. De grootste tegenwind komt echter van de overheden.”

Controle

“Rusland, Zuid-Korea, China, Algerije, Bolivia, Ecuador, Nepal en Kirgizië hebben de bitcoin verbannen of hebben maatregelen aangekondigd die het bezit van virtuele valuta minder aantrekkelijk maken,” zegt Edwards. “Ook Zuid-Korea evolueert naar een volledig verbod. Nochtans vertegenwoordigt het land ongeveer 10 procent van de wereldwijde bitcoin-handel. Verder heeft European Securities & Markets Authority eveneens mogelijke ingrepen aangekondigd.” Een belangrijke reden voor dat verzet van de autoriteiten is volgens Edwards het feit dat de virtuele valuta anonimiteit en immuniteit tegen regulering van de overheid beloven. “In theorie zouden de cryptomunten toelaten om een grote rijkdom op te bouwen en uit de greep van de autoriteiten houden,” betoogt Edwards. “Dat is ook de reden waarom de virtuele valuta bij criminelen een grote populariteit hebben verworven.” “Het is echter een utopie te geloven dat de overheden zullen toelaten dat de macht over het geldsysteem uit hun handen glipt. Men wil beletten dat de bevolking een middel zou vinden om niet langer belastingen op inkomen en kapitaal te betalen. Geld is immers de basis van de maatschappij.” “Regeringen kunnen alleen aan de macht blijven omdat ze de mogelijkheid hebben te bepalen hoeveel cash door de economie kan vloeien.” “De overheden kunnen nieuw geld creëren of het volume in omloop beperken,” aldus de columnist. “Hun rentebeleid bepaalt de kostprijs van elke activiteit in de wereld.” “Indien cryptomunten bij de bevolking massaal het bevoorrechte betaalmiddel zouden worden, zouden de regeringen snel overbodig worden. Dat zal men echter nooit laten gebeuren. De bitcoin is gedoemd om die strijd te verliezen. De virtuele munt zal uiteindelijk helemaal onder controle van de autoriteit komen.” (mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20