Professor in de rechten Saule Omarova wordt voorgedragen door Washington als het nieuwe hoofd van een belangrijk Amerikaans financieel departement. Dit lijkt slecht nieuws voor de opmars van crypto binnen de traditionele instituten. Omarova heeft namelijk in het verleden al enkele kritische uitspraken over digitale munten gedaan.
Het persagentschap Bloomberg beschrijft het als “een tik voor crypto”: de Amerikaanse president Joe Biden nomineerde donderdag Saule Omarova, professor in de rechten op de Cornell Law School, als mogelijk nieuw hoofd van het Office of the Comptroller of the Currency. Dat is een departement binnen het Amerikaanse ministerie van Financiën dat de geldzaken van nationale banken in de gaten houdt.
Omarova staat bekend als een figuur die zich geregeld bijzonder kritisch uitlaat over cryptomunten. In februari deelde Omarova een artikel van The Financial Times waarin de opkomst van Bitcoin, de grootste cryptomunt, wordt gespiegeld aan de ondergang van de Verenigde Staten. Omarova onderstreepte het artikel door te tweeten dat de Amerikanen “uit de post-covid-recessie moeten geraken door middel van ‘echte’ financiële groei”.
Het is een verwijzing naar de enorme investeringen die Amerikanen en institutionele investeerders het afgelopen jaar deden in cryptomunten zoals Bitcoin en Ethereum. Volgens Omarova zijn die digitale activa een losgeslagen experiment dat de samenleving niets zal opleveren.
Zo werd Bitcoin in 2019 door Omarova omschreven als “een obscuur techno-utopisch experiment” en “een goed voorbeeld van hoe fintech gebruikt wordt om financiële activa die verhandeld worden schijnbaar uit de lucht te toveren”.
Het huidige disfunctionele financiële systeem profiteert vooral van crypto
Volgens Bloomberg beschrijft Omarova de opmars van cryptomunten als een fenomeen waarvan vooral het “huidige disfunctionele systeem profiteert”. Daarmee haalt ze in feite een gevoelig en veel besproken onderwerp binnen de cryptogemeenschap aan.
Bitcoinpuristen kijken namelijk met lede ogen toe hoe institutionele investeerders massale bedragen in de digitale munt pompen en zo de cryptowereld steeds dieper in de kluwen van het traditionele systeem trekken. Nochtans is Bitcoin, met zijn gedecentraliseerd systeem, ontworpen om komaf te maken met de oude manier van zakendoen.
Geld en macht zijn nauw verwant
Omarova is niet de eerste regelgever in de VS die gelooft dat de financiële wereld een politiek en ideologisch kantje heeft. In een verklaring aan het Congres uit 2018 gaf Omarova aan dat geld en macht twee kanten van dezelfde medaille zijn. “Financiën zijn, en zullen altijd een zaak van enorm publiek belang zijn”, meende ze.
“Het virtueel maken van financiële transacties verandert dit feit niet. Het onttrekt het enkel aan ons zicht”, besluit Omarova. Het is een standpunt waar ook de Democratische senator Elizabeth Warren zich recent bij aansloot. Warren vindt dat crypto nog geen duidelijke regelgeving hebben ontvangen en gaf aan dat ze zich hiervoor zal inzetten. (mah)
Lees ook: SEC-voorzitter Gary Gensler: “Stablecoins zijn als pokerchips in het casino”